Viktige mål i norsk politikk er å holde ulikheten nede og inkludere alle i samfunns- og arbeidsliv.
Gjennom 40 år har Fafos forskning vært konsentrert om å undersøke hvordan levekår, deltakelse og innflytelse er fordelt i befolkningen og hvilke mekanismer som bidrar til å fremme likhet.
På vår jubileumskonferanse retter vi oppmerksomheten mot ulikhet generelt, ulikhet i arbeidsmarkedet og ulikhet i utdanningssystemet.
Avslutningsvis spør vi hvordan politikere kan bruke forskning for å sikre omstillinger uten økt ulikhet og mer utenforskap. Vi tematiserer også grensene mellom forskning og politikk.
Frist for påmelding: 24. mai
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
Fafo
1982: Willoch-regjering og liberalisering. «Natta til 1. mai». I skiløypene brekker Oddvar Brå staven. Vinmomopolets arbeidstakere streiker i 15 uker. Folketallet i Kina passerer for første gang 1 milliard mennesker. Og Fafo grunnlegges.
Vi inviterer til en reise i tidsmaskinen.
Byggingen av arbeidslivets institusjoner har fulgt hverandre tett i Norden. Siden starten av 1900-tallet har sterke kollektive organisasjoner – støttet av statlige institusjoner og et utbredt trepartssamarbeid – skapt samfunn med små forskjeller og høy grad av tillit.
De siste førti årene har de nordiske arbeidsmarkedene gjennomgått store endringer.
I denne sesjonen ser vi på likheter og forskjeller mellom landene. Hva var gode valg, og hva burde vi ha unngått å gjøre?
Utdanning har vært og er et sentralt politisk virkemiddel for å fremme sosial mobilitet og motvirke ulikhet, både i Norge og internasjonalt.
Men utviklingen er ikke uten skyggesider. Presset mot stadig høyere utdanningsnivå, skjerpede krav til kompetanse i arbeidslivet og økt migrasjon skaper også barrierer som gjør det vanskelig for ungdom og andre med lite utdanning å komme inn på arbeidsmarkedet.
I denne sesjonen retter vi søkelyset mot utdanning som virkemiddel mot ulikhet og utenforskap.
Norge og resten av verden står overfor store utfordringer. Vi skal lykkes med en grønn omstilling og vi skal gjennom en digital transformasjon med økt globalisering.
Skal omstillingene være bærekraftige – også i sosial forstand – må vi unngå økt ulikhet og at grupper faller utenfor arbeidsliv og øvrige fellesskap.
Vi spør hvordan forskning og politikk kan kombineres for å møte disse enorme utfordringene.
Konferansen er åpen for alle. Deltakeravgift er 3000 kroner. Bestiller du før 17. mai er prisen 2300 kroner. Alle priser er inkludert mva.
Lunsj og øvrig servering er inkludert i konferanseavgiften. Det tilbys vegetariske og gluten-/laktosefrie alternativer.
Konferansen varer fra 09:00 til 15.30, med tilbud om forfriskninger etterpå.
Frist for påmelding: 24. mai
Påmeldingen er bindende, men navneendring (overføring av billett) tillatt.
Studenter med studentbevis har tilbud om et begrenset antall gratisbilletter. Journalister med pressekort kan også delta uten kostnad.