Alle arrangementer
Fafo oppgraderer sine nettsider og har i den forbindelse litt problemer med søkefunksjonen og visning av publikasjoner. Hvis du ikke finner det du leter etter kan du sende en epost til så skal vi bistå deg
Arbeidsrettene i Norden – tre ulike tradisjoner
Fafo-seminar

Torsdag 20. oktober 2016, kl. 14.00 – 16.00

Fafo, Borggata 2B, Oslo

Arbeidsrettene i Norden – tre ulike tradisjoner

På programmet

Jakob Wahl

Leder

Lene Pagter Kristensen

Højesteretsdommer og formand i Arbejdsretten

Jonas Malmberg

Professor ved Uppsala universitet. Ordförande i Arbetsdomstolen
Seniorforsker
Fafo
Forskningsleder
Fafo
Forsker
Fafo

Hva er forskjellen på arbeidsrettene i Norge, Sverige og Danmark? Vi inviterte lederne for de tre arbeidsrettene til å redegjøre for forskjellene og å diskutere domstolenes betydning.

Arbeidsrettene er en grunnstein i partssamarbeidet i de nordiske landene. Organisasjonene i arbeidslivet har rett til å innstille dommere til arbeidsretten. Dette gjør de nordiske arbeidsrettene til særegne domstoler. Men det er også forskjeller mellom dem. I Danmark løses mange tvister om tolkning av tariffavtalene utenom Arbejdsretten. I Sverige behandler Arbetsdomstolen også individuelle arbeidsrettssaker, som oppsigelsessaker og tvister om lønn eller diskriminering.

I anledning 100-årsjubileet for Arbeidsretten i Norge ønsket vi å se nærmere på denne delen av vårt rettssystem og foreta en sammenligning med arbeidsdomstoler i andre land. Vi satte søkelyset på de nordiske domstolene og spurte hva som skiller dem i organisering og myndighetsområde. Har vi i Norge noe å lære av det svenske eller danske systemet?

Program

Velkommen ved Åsmund Arup Seip, Fafo
Lysark (pdf)

Innledninger
Norge: Jakob Wahl, leder av Arbeidsretten
Lysark (pdf)

Danmark: Højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen, formand i Arbejdsretten

Sverige: professor Jonas Malmberg, ordförande i Arbetsdomstolen
Lysark (pdf)

Kommentar og spørsmål ved Kristin Alsos, Fafo

Diskusjon med spørsmål fra salen – ordstyrer Anne Mette Ødegård, Fafo

 

Tidligere seminar

9. september 2016: Hva betyr en dom i Arbeidsretten?  

 

Relevante lenker

2016 arbeidsrettens historie

Boken I arbeidsfredens tjeneste. Arbeidsretten gjennom 100 år er forfattet av Åsmund Arup Seip, Kristin Alsos og Pål Nygaard, og utgitt av Pax Forlag.

Arbeidsretten 100 år. Arbeids- og sosialdepartementets jubileumsside

100 år for arbeidsfred. Artikkel på arbeidslivet.no

Arbeidsrettens nettsider

Praktisk info

Frukt, kjeks og kaffe/te serveres fra kl 13:45. Seminaret varer fra 14:00-16:00. Det er gratis og åpent for alle. Begrenset antall plasser.

Fafo holder til i Borggata 2B ved politihuset og Grønland kirke. 10 minutters gange fra Oslo Sentralstasjon, 5 minutters gange fra Grønland eller Tøyen T-banestasjon, Buss 37 stopper utenfor. Borggata 2B har innkjøring via Grønlandsleiret. Google kart

På programmet