Global helse
Fafo oppgraderer sine nettsider og har i den forbindelse litt problemer med søkefunksjonen og visning av publikasjoner. Hvis du ikke finner det du leter etter kan du sende en epost til så skal vi bistå deg
Global helse

Kontakt

Fafos helserelatert forskning fokuserer på sosiale dimensjoner av helseproblemer inkludert ulikhet, sårbarhet, mestringsstrategier og tilpasning. Vårt mål er å fremme forskning av høy kvalitet og evalueringer for å forbedre helse og redusere ulikheter i helse. Vi har et spesielt fokus på marginaliserte befolkninger som inkluderer populasjoner i konflikt og sårbare områder.

Som sentrale drivere av sosioøkonomisk utvikling, har strategier for å fremme, beskytte og støtte optimal helse fått økende global oppmerksomhet i det siste tiåret. Helse er en integrert del av tusenårsmålene (MDG) i FN, og for å oppnå rettferdig helse kreves både et statlig ansvar og en global kollektiv handling. Sosioøkonomiske ulikheter fører til ulikheter i tilgangen til mat, helsetjenester og andre offentlige tjenester. Dette fører til sosioøkonomiske forskjeller i ulike helseutfall, som for eksempel sykdom, underernæring og for tidlig død. I sårbare situasjoner, kan helsen svekkes både på grunn av direkte tap fra konflikt eller katastrofe, og indirekte som følge av et svekket tjenestetilbud.

Fafos forskningskompetanse innen folkehelse inkluderer: dødelighetsberegninger; mor-barn helse og ernæring, matvareusikkerhet og praksis i spedbarnsernæring. Helsemoduler er en integrerte del av Fafos levekårsundersøkelsene, samt forskning knyttet til konflikt, katastrofer og miljøtilpasning. En sentral del av vårt arbeid i disse områdene er å utvikle indikatorer og målemetoder for å vurdere endringer i helse og ernæring på en mest mulig korrekt måte.

Acharya, P.,  Kismul, H., Mapatano, M. A. & Hatløy, A. (2018). Individual-and community-level determinants of child immunization in the Democratic Republic of Congo: A multilevel analysis. PLoS ONE, 13(8).

Pawan Acharya, Hallgeir Kismul, Mala Ali Mapatano & Anne Hatløy

Chao, F., You, D., Pedersen, J., Hug, L. & Alkema, L. (2018). National and regional under-5 mortality rate by economic status for low-income and middle-income countries: a systematic assessment. The Lancet Global Health, 6(5), e535–47

Fengqing Chao, Danzhen You, Jon Pedersen, Lucia Hug, Leontine Alkema

Morseth, M. S., Grewal, N. K., Kaasa, I. S., Hatløy, A., Barikmo, I. & Henjum, S. (2017). Dietary diversity is related to socioeconomic status among adult Saharawi refugees living in Algeria. BMC Public Health, 17:621.

Marianne Sandsmark Morseth, Navnit Kaur Grewal, Ida Sophie Kaasa, Anne Hatløy, Ingrid Barikmo and Sigrun Henjum

Bumbangi NF, Muma JB, Choongo K, Mukanga M, Velu MR , Veldman F, Hatløy A , Mapatano MA (2016). Occurrence and factors associated with aflatoxin contamination of raw peanuts from Lusaka district's markets, Zambia. Food Control, 68:291-296.

Bumbangi NF, Muma JB, Choongo K, Mukanga M, Velu MR , Veldman F, Hatløy A , Mapatano MA

Kismul H, Hatløy A, Andersen P, Mapatano M, Van den Broeck J and Molland KM (2015). The social context of severe child malnutrition: a qualitative household case study from a rural area of the Democratic Republic of Congo. International Journal for Equity in Health, 14:47 DOI 10.1186/s12939-015-0175-x.

Kismul H, Hatløy, Andersen P, Mapatano M, Van den Broeck J and Molland KM (2015).

Bøås M, Hatløy A and Bjørkhaug I (2008) Alcohol and drugs in post-war Sierra Leone, African Journal of Drug and Alcohol Studies, 7(1): 41-52.

Bøås M and Hatløy A

Hallund J, Hatløy A, Benesi I and Thilsted SH (2007). Snacks are important for fat and vitamin intakes among rural African women: a cross-sectional study from Malawi. European Journal of Clinical Nutrition,  62: 866-871.

Hallund J, Hatløy A, Benesi I and Thilsted SH

Torheim LE, Barikmo I, Parr C, Hatløy A, Ouatara F, Oshaug A (2003). Validation of food variety as an indicator of diet quality assessed with a food frequency questionnaire for Western Mali. European Journal of Clinical Nutrition, 57:1283-1291

Torheim LE, Barikmo I, Parr C, Hatløy A, Ouatara F, Oshaug A

Torheim LE, Barikmo I, Hatløy A, Ouattara F, Diarra M and Oshaug A (2001). Validation of a quantitative food frequency questionnaire in Western Mali. Public Health Nutrition, 4(6):1267-1277

Torheim LE, Barikmo I, Hatløy A, Ouattara F, Diarra M and Oshaug A

Hatløy A, Hallund J, Diarra MM and Oshaug A (2000). Food variety scores, socio-economic status and nutritional status in urban and rural areas in Koutiala (Mali). Public Health Nutrition, 3(1):57-65

Hatløy A, Hallund J, Diarra MM and Oshaug A

Hatløy A, Torheim LE and Oshaug A (1998). Food variety – a good indicator of nutritional adequacy? A case study from an urban area in Mali, West Africa. European Journal for Clinical Nutrition, 52:891-898

Hatløy A, Torheim LE and Oshaug A
Oshaug A, Pedersen J, Diarra M, Ag Bendech M, Hatløy A (1994). Problems and pitfalls in the use of estimated age in anthropometric measurements of children from 6 to 60 months of age: A case from Mali. Journal of Nutrition, 124: 636-644
Oshaug A,Pedersen J, Diarra M, Ag Bendech M, Hatløy A