Skip to main content

Nyhet

Fafo-bidrag i ny bok om den norske modellen

Nyhet_Migrasjon, integrasjon og kompetanse | 08. september 2015

To Fafo-forskere har bidrag i boka Den norske modellen. Internasjonalisering som utfordring og vitalisering. Boka er redigert av Brita Bengum, Ulla Forseth og Elin Kvande og utgitt av Fagbokforlaget. Line Eldring skrevet kapitlet "Tåler den norske modellen arbeidsinnvandring?", mens Jon Rogstad har bidratt med kapitlet "Den flerkulturelle utfordring".

Line Eldring reiser spørsmålet om - og hvor godt - den norske modellen tåler de åpne grensene mot et stadig mer voksende europeisk arbeidsmarked. EU-utvidelsene i øst i 2004 og 2007 føyde sammen nasjonale arbeidsmarkeder med svært ulike nivåer i arbeids- og levekår, og utløste den største forflytningen av arbeidskraft som Europa har sett i nyere tid.

Jon Rogstad ser på hvordan den norske modellen kommer under press som følge av at Norge har blitt et flerkulturelt samfunn. Hvordan skal man manøvrere mellom to, øyensynlig uforenelige størrelser - på den ene siden: rett til likhet, på den andre: lik rett til forskjell? Det førstnevnte har vært en fanesak i den norske modellen etter krigen, mens anerkjennelse av mangfold innebærer at det legges til rette for ulike måter å leve på.

Publisert: 08. september 2015