Skip to main content

Nyhet

Innskrenkning av ytringsfriheten i arbeidslivet

Nyhet_Arbeidsliv og arbeidsmarked | 28. mai 2015

I løpet av det siste tiåret har lovendringer styrket arbeidstakeres ytringsrett. Samtidig opplever mange at ytringsfriheten innskrenkes, og det står verst til i offentlig sektor. Vi ser også at ansatte gjennom sine arbeidsavtaler pålegges taushetsplikt i saker uten at det er lovpålagt. Dette skriver Sissel C. Trygstad i en artikkel publisert i Sosiologisk Tidsskrift nr 1-2, 2015.

Samtidig er det slik at en ikke ubetydelig andel arbeidstakere vurderer det som akseptabelt at arbeidsgiver, av hensyn til virksomhetens omdømme og økonomiske situasjon, begrenser ansattes omtale av alvorlige kritikkverdige forhold offentlig.

Funnene kan tyde på at ytringsfriheten står svakere enn det man skulle tro, gitt lovendringene i Grunnlovens § 100 og innføring av nye varslerbestemmelser i arbeidsmiljøloven. Sivilombudsmannen har i den anledning uttrykt bekymring over utviklingen i offentlig sektor. Våre funn støtter en slik bekymring. Blant politikere finner vi en restriktiv holdning overfor ansatte og ledere som markerer motstand mot beslutninger truffet i kommunen de jobber i.  Begrensningene er både formelle og uformelle.

Publisert: 28. mai 2015