Skip to main content

Nyhet

Opptøyer i Oslo natt til 1. mai

Tittelen reflekterer overskrifter man kunne finne i avisene i dagene etter 1. mai for 40 år siden. Opptøyene i årene 1978 til 1984 spente fra kortvarige konfrontasjoner mellom en liten gruppe ungdommer og politiet til timelange kamper med flere tusen til stede i sentrum.

Beskrivelsen over er hentet fra Fafo-rapporten med tittelen Natta til 1. Mai - En undersøkelse av opptøyene i Oslo sentrum natt til 1. mai 1978-84.

Rapporten forteller om oppbud av 800dagsavisen2.jpg polititjenestemenn, arrestasjoner av flere hundre ungdommer, bruk av tåregass, knusing av butikkvinduer og hærverk i millionklassen.

Tåregass for første gang

Arbeiderbladet skrev den 2. mai 1979 at det aldri før i norsk politihistorie har vært brukt tåregass for å splitte en folkemengde.

Natt til l.mai 1979 var første gang, og Arbeiderbladet benyttet anledningen til å rose politiet. 

Norges første bombeattentat

I tillegg til reportasjer fra opptøyene natt til l.mai, hadde avisene også store oppslag om Norges førstedagsavisen1 bombeattentat. Bomben ble kastet inn i Faglig l.mai Fronts første mai-tog.

En av vaktene oppdaget bomben,og forsøkte å fjerne den. Bomben eksploderte, og mannen ble kvestet.

Allerede 4.mai var bombemannen, den 19 år gamle Petter Kristian Kyvik, tatt. I Arbeiderbladet samme dag kunne man på første side lese at han også hadde vært med på opptøyene.

Fafo-rapport nummer 44

Beskrivelser av opprørene og forsøk på forklaring på hvorfor de oppsto kan du lese mer om i Fafo-rapporten Natta til 1. mai fra 1985. 

  • Publisert: 30. april 2022