Nysgjerrig på våre framtidige arrangementer?
Motta invitasjoner på e-post.
Arbeidstidsordninger der ansatte bor og lever sammen med barn og ungdom i barneverninstitusjoner, er blitt vanligere. En turnus kan være tre døgn jobb og sju døgn fri. Både ansatte, ledere og ungdommer er i hovedsak fornøyd med disse såkalte medleverordningene. Hvordan slike arbeidstidsordninger skal reguleres, er likevel omstridt. Det er ulike prioriteringer mellom statlige, ideelle og andre private institusjoner. Dette kommer fram i en ny rapport fra Fafo og Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).
Les mer...Lukk
Sommeren 2005 ble slike typer arbeidstid regulert ved en midlertidig forskrift. Medleverforskriften åpner opp for arbeidstidsordninger som går langt ut over arbeidsmiljølovens normalbestemmelser. Forskriften brukes ikke i det statlige tariffområdet.
I dette prosjektet har forskerne undersøkt hvordan forskjellige former for turnus praktiseres ved de offentlige og private barneverninstitusjonene. En hovedgrunn til å bruke slike ordninger er at de gir positive resultater i form av økt stabilitet og kontinuitet for barn og ungdommer som bor på institusjon. Bufdirs anbudsordninger regulerer konkurranse- og markedsforholdene (kvalitet/pris). Det er lavere kostnader knyttet til de private plassene enn til de statlige. To former for skjerming påvirker konkurranse- og markedsforhold; prioritering av statlige plasser og prioritering av ideelle institusjoner.
Velkommen ved Sissel Trygstad, forskningsleder på Fafo
Presentasjon av rapporten ved Dag Olberg (Fafo) og Karen-Sofie Pettersen (AFI): Arbeidstid i barneverninstitusjonene – Praktisering og regulering (pdf)
Kommentarer ved
Kai Finsnes, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Maria Reklev, NHO Service
Tone Faugli, FO
Camilla Røneid Hansen, Landsforeningen for barnevernsbarn
Panel med spørsmål og kommentarer fra salen
Møteleder: Sissel Trygstad, Fafo
«Arbeidstid i barneverninstitusjonene – praktisering og regulering» er sluttrapport fra prosjektet «Evaluering av medleverforskriften», som Fafo og Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har utført på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Rapporten er forfattet av Fafo-forsker Dag Olberg og AFI-forsker Karen Sofie Pettersen. Les mer, og last ned, rapporten her.
Hvem skal bestemme hvor mye vi kan jobbe, og på hvilke tidspunkt? Det er problemstillinger for flere av Fafos prosjekter om arbeidstid. Heltid og deltid er et annet sentralt forskningsområde for oss. Les mer om Fafos forskning på Arbeidstid