Skip to main content

Nyhet

Hanne C. Kavli i gang som daglig leder ved Fafo

Første prioritet blir å legge til rette for at forskerne kan fortsette å levere forskning av høy kvalitet, vektlegger Kavli: – Samfunnet preges av stadig større usikkerhet. Vi trenger solid kunnskap for å forstå endringene som skjer, og ha verktøy for å håndtere utfordringene.

Fra 1. august leder Hanne C. Kavli et av landets største frittstående forskningsmiljø. Hun gleder seg til å komme i gang, forteller hun.

– Fafos forskning er relevant, av høy kvalitet og adresserer helt sentrale utfordringer i det samfunnet vi er en del av nasjonalt og internasjonalt. Jeg kjenner institusjonen godt, og vet hva som bor i de menneskene som jobber her. Nå er jeg klar for å være med og legge til rette strategisk og praktisk for at Fafo kan fortsette å levere god forskning, sier Kavli.

Fafo leverer forskning til et stort antall offentlige og private oppdragsgivere. Kavli trekker da også fram kombinasjonen av anvendte og mer akademisk orienterte prosjekter som en av Fafos styrker.

– Denne kombinasjonen gir oss en unik posisjon for å bidra i samfunnsdebatten og å identifisere mulige løsninger i møte med de store samfunnsutfordringene, vektlegger hun.

Fra forskning til ledelse 

Kavli har lang fartstid i Fafo. Etter fullført hovedfag i statsvitenskap, startet hun som forskningsassistent her i 1997. Siden har hun hatt en rekke ulike roller som forsker, forskningsleder og, de siste fem årene, en av Fafos to forskningssjefer.

En doktorgrad, medlem av offentlige utvalg, redaktørarbeid og bred erfaring med internasjonalt samarbeid er også sentrale punkter på CV-en.

Noen ganger har hun like fullt blitt spurt om hvorfor hun har blitt værende på Fafo så lenge.

– Svaret er nok at jeg alltid har fått muligheter til å lære nye ting og støtte til å utvikle og realisere nye ideer i norsk og internasjonal forskning. Det har vært kort vei fra idé til handling.

Forskning for et bedre samfunn

I tillegg har det alltid vært gøy å gå på jobb, understreker hun, og uttrykker takknemlighet for mulighetene til å samarbeide med mange dyktige forskere som hun har lært mye av:

– Huset på Grønland har vært og er stappfullt av folk som er opptatt av at forskningen vi gjør skal være av høy kvalitet og bidra til at samfunnet blir bedre. Jeg gleder meg til å lede et institutt der så mange legger ned det lille ekstra for å få til akkurat det, sier Kavli.

Hun fortsetter:

– En viktig del av min jobb nå, blir å legge til rette for at Fafo skal fortsette å være et sted med rom for nye ideer og folk som vil at forskning skal være med å gjøre en forskjell i samfunnet – både på kort og lengre sikt.

Kavlis egen forskning blir det nok mindre tid til framover, men noen små skriveprosjekter kan det vel hende det blir plass til likevel, tilføyer hun.

Fløtten fortsetter som Fafo-forsker

Foranledningen til lederskiftet var Tone Fløttens ønske om å konsentrere seg om forskningen igjen etter nesten ti år i lederstolen. 

Hun går nå tilbake til å være Fafo-forsker. 

– Fafo hadde ikke vært det instituttet det er i dag, uten Tone. Hun har en helt formidabel arbeidskapasitet, et smittende humør og en helt egen evne til å overbevise omgivelsene om at det nær umulige er mulig. Jeg har hatt gleden av å jobbe tett med henne i mange år og det har vært både lærerikt og inspirerende, sier Kavli, og fortsetter:  

– Vi er veldig heldige som fortsatt får ha henne med på laget.

  • Publisert: 05. august 2024