Den 25. januar innledes rottens år i Kina. Tradisjonen tro markerer Fafo kinesisk nyttår med et frokostseminar der vi samler noen av Norges fremste Kina-eksperter for å gjøre opp status og se på veien videre for kjempen i øst.
Ved inngangen til rottens år har Kina lagt bak seg en tid der forholdet til USA har blitt ytterligere utfordret, protestene i Hong Kong har nådd stadig nye høyder og president Xi Jinping har konsolidert enda mer makt på egne hender.
Rett før jul identifiserte Xi Jinping «tre tøffe kamper» landet kom til å stå overfor den nærmeste tiden: kampen mot fattigdom, kampen for økonomisk stabilitet og uavhengighet og kampen for et bedre miljø. Hvordan er Kina rustet til å kjempe disse kampene og møte andre store utfordringer – parallelt med å virkeliggjøre ambisjonen om at Kina skal bli et mer velstående samfunn?
På dette frokostseminaret samler et panel av Kina-kjennere som belyser saker de mener det er viktig å følge med på for å forstå utviklingen i Kina i året som kommer. Blant temaene vi tar opp er sosial utvikling, fattigdom, miljø, økonomi, internasjonal handel, samarbeid og konflikt, partiets rolle og forholdet til Hong Kong – alt sett i lys av Kinas nasjonale og globale ambisjoner. Hva betyr dette for Kina, verden og ikke minst for oss her hjemme?
Program
Velkommen og innledning ved Tone Fløtten, Fafo
Innledninger:
Kristin Dalen, Fafo: Slutten på kinesisk fattigdom?
Gørild Heggelund, FNI: Miljø og klima – tar Kina lederskap? Presentasjon (pdf)
Mette Halskov Hansen, UiO: Eksplosive temaer i rottens år
Hans Jørgen Gåsemyr, NUPI / UiB: Protestene i Hong Kong
Jo Inge Bekkevold, IFS: Kina og Russland – på vei mot allianse?
Henning Kristoffersen: Utfordringer for norsk næringsliv i Kina
Panelsamtale og spørsmål fra salen
Møteleder: Tone Fløtten, Fafo
Fafo i media
Kina-forsker om sykehus-scener: – Potensielt en smittebombe (VG, 28.01.20)
Kronikk av Fafo-forskerne Kristin Dalen og Mona Christophersen: Kina skal utrydde fattigdommen på ett år – koste hva det koste vil. (NRK Ytring, 07.02.20)
Fafo i Kina
Fafo har drevet forskningsaktiviteter i Kina siden 1994, og har utviklet et nært samarbeid med kinesiske institusjoner. Fafos forskning i Kina konsentrerer seg om velferd, fordeling, sårbarhet og sosial bærekraft, med spesiell vekt på konsekvenser av sosial og økonomisk endring for folks hverdag. Fafo er også engasjert i politiske analyser og i dialoger med kinesiske myndigheter og forskere. Fafo har et regionkontor i Beijing. Les mer om Fafos forskning i Kina (engelsk)