Morten Laudal
Ann Sissel Skogstad
Silje Christensen
Johannes Sørbø
Flertallet av mottakerne av arbeidsavklaringspenger (AAP) får denne ytelsen i mange år. Ett av de viktigste formålene med ordningen er å få flere i arbeid og færre på trygd. Men det er lettere sagt enn gjort, viser en ny Fafo-rapport som lanseres på dette frokostseminaret. Johannes Sørbø fra Arbeids- og velferdsdirektoratet kommenterte rapporten. Det ble også paneldiskusjon med en NAV-veileder, en lege og en personalansvarlig.
I 2010 ble arbeidsavklaringspenger (AAP) innført som en ny, midlertidig helserelatert ytelse. Ordningen erstattet attføringspenger, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad.
Fafo har sett på hvilke veier personer følger inn og ut av en situasjon hvor de mottar arbeidsavklaringspenger. Prosjektet er finansiert av NAV, gjennom programmet FARVE (forsøksmidler, arbeid og velferd).
I debatten om trygd og arbeid uttrykkes det en bekymring over at mange personer faller utenfor arbeidslivet. Dette dreier seg blant annet om at for mange eldre personer slutter å jobbe for tidlig, at for mange mottar uførepensjon og om at ungdom faller utenfor.
Hovedfunn
De fleste mottakerne av arbeidsavklaringspenger står langt fra arbeidslivet. Voksne og eldre mottakere som forlater ordningen er «avklart», det vil si at de enten går over til arbeid eller til uførepensjon. For unge mottakere (18–29 år) er det én av fem som ender i en «uavklart» situasjon, uten en god tilknytning til arbeidslivet eller tilgang til en stabil inntektssikring gjennom uførepensjon. Mange av disse unge er dermed i en økonomisk sårbar situasjon. Ordningen med arbeidsavklaringspenger fungerer derfor best for personer over 30 år.
Program
Velkommen ved Anne Mette Ødegård, forsker Fafo
Presentasjon av rapporten "Veier inn i, gjennom og ut av arbeidsavklaringspenger", ved Fafo-forskerne Anne Hege Strand og Roy A. Nielsen
Kommentar ved Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Utredningsseksjonen, Arbeids- og velferdsdirektoratet
Samtale med representanter fra tre ulike yrkesgrupper som gjennom sitt daglige virke møter mottakere av arbeidsavklaringspenger:
Silje Christensen, rådgiver i Oppfølgingsavdelingen NAV Laksevåg
Ann Sissel Skogstad, HR-sjef i NSB Persontog
Morten Laudal, kommuneoverlege/fastlege ved Brevik legesenter
Paneldebatt, spørsmål og kommentarer fra salen
Møteleder Anne Mette Ødegård
Ny Fafo-rapport lanseres under seminaret
Veier inn i, gjennom og ut av arbeidsavklaringspenger
I rapporten stiller vi spørsmålet: Hvor langt unna arbeidslivet står egentlig mottakerne av arbeidsavklaringspenger? Spørsmålet belyses ved å se på hvilke veier mottakerne følger inn i, gjennom og ut av ytelsen, og hvilke kjennetegn de har. Utfordringene med å bli integrert i arbeidsmarkedet er gjerne knyttet til utdanning og yrkeserfaring, som igjen vil variere med alder. Vi skiller i rapporten derfor mellom unge (18–29 år), voksne (30–49 år) og eldre (50–66 år) mottakere av arbeidsavklaringspenger.
Bestill, eller last ned, rapporten
Temaside Unge utenfor arbeidslivet
Fafo har en bred tilnærming til forskning på unges utenforskap. Et viktig forskningsfelt for oss er å øke kunnskapen om betydningen av den hjelpen det offentlige yter til unge som faller utenfor arbeidslivet. Her er NAV en sentral aktør. Vi forsker blant annet på de ytelsene NAV gir til unge og de tjenestene og tiltakene NAV forvalter for å hjelpe unge videre over i arbeid. Les mer om forskningstemaet Unge utenfor arbeidslivet