Vi spør hvorfor og på hvilke måter noen russiske diasporagrupper organiserer seg for å uttrykke støtte til eller motstand mot russiske myndigheter, og hvorfor andre deler av diasporaen forblir uengasjerte. Vi vil undersøke hvordan vertslandenes politikk, inngripen fra opprinnelseslandet og press fra overnasjonale institusjoner påvirker det politiske engasjementet – eller mangel på engasjement – i den «nye russiske diasporaen», det vil si de store gruppene som har forlatt Den russiske føderasjonen etter invasjonen av Krim i 2014, og spesielt etter fullskala-invasjonen av Ukraina i 2022.
Utvandring fra Russland skjer i en kontekst preget av sanksjoner, transnasjonal politisk undertrykkelse og sosiale inkluderings- og ekskluderingsdynamikker, som varierer betydelig på tvers av vertslandene. Vi vil se på hvordan disse forskjellene påvirker politisk identitet, følelse av tilhørighet og vilje til å engasjere seg i aktivisme eller andre former for politisk støtte. Studien vil legge til rette for systematiske sammenligninger på tvers av fem europeiske land (Georgia, Latvia, Serbia, Storbritannia og Norge), basert på en spørreundersøkelse (i tre av landene), sosial nettverksanalyse og kvalitative intervjuer.
Prosjektet vil gi innsikt i hvordan vertslands’ politikk kan fremme eller hindre demokratiske bevegelser innenfor diaspora-samfunn, og bidra til utviklingen av dette som forskningsfelt innenfor både studer av internasjonale relasjoner og migrasjonsstudier. Funnene kan gi viktige innspill til vestlige regjeringer og internasjonale organisasjoner om hvordan de kan gi effektiv støtte til de delene av den russiske diasporaen som arbeider for demokratisk endring.
Studien vil også belyse hvordan russiske myndigheter forsøker å påvirke og undertrykke opposisjonelle selv på avstand, en trend som blir stadig mer relevant i lys av økningen av transnasjonal undertrykkelse fra autoritære regimer på verdensbasis.
Overordnet har RUDIMO som mål å tilby en grundig analyse av hvordan diaspora-samfunn navigerer identitet, risiko og politisk tilknytning i eksil, og kan potensielt legge grunnlaget for nye tilnærminger innen migrasjonsstudier og internasjonale relasjoner.
Prosjektperiode
-
Oppstart:oktober 2024
-
Avsluttes:desember 2027