Kampen for rett til etterutdanning utgjør en sentral del av EL & IT Forbundets historie. I tarifforhandlingene i 1990 vant forbundet (NEKF) fram med kravet om opprettelse av et fond som skulle finansiere opprettelsen av et kompetansesenter i bransjen. Siden den gang har bestemmelser om Elektrobransjens utviklingssenter (ELBUS) inngått i Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
ELBUS-ordningen har hatt som hovedoppgave å høyne kompetansen hos elektrobransjens fagarbeidere og øvrige ansatte, samt å spre kunnskap om forskning og utvikling og bidra til organisasjonsutvikling i bedriftene. Ordningen finansieres gjennom en avgift/tariffgebyr som medlemsbedriftene innbetaler seks ganger per år.
I 2015 er det 25 år siden ELBUS ble etablert, og EL & IT ønsker å dokumentere ordningens historie, hvordan ELBUS har vært organisert og hvilken rolle ordningen har spilt. Forbundet har derfor bedt Fafo om å gjennomføre en studie som belyser disse temaene.
Temaer og problemstillinger
Et hovedformål med prosjektet er å dokumentere ELBUS-ordningens historie gjennom de 25 årene ordningen har eksistert. Dette vil inkludere temaer og spørsmål som:
- Bakgrunnen for opprettelsen av ELBUS-ordningen
- Organiseringen av ordningen – ulike faser og løsninger
- Debatter og strategiske valg i løpet av perioden
- Drift og resultater (både positive og negative) – hvordan har ordningen fungert?
- Hvor mye og hvordan har ELBUS-ordningen blitt brukt?
- Belysning av ELBUS-ordningen sin rolle i forbundets etterutdanningspolitikk
- ELBUS-ordningen i framtida?