I lønnsoppgjørene spiller meklerne ofte en sentral rolle for å komme fram til en løsning og sikre arbeidsfreden. Norge, Sverige og Danmark har meklingsinstitutter som også bidrar til koordinering mellom ulike tariffområder. På dette seminaret fortalte lederne for de tre nordiske meklingsinstituttene om sin rolle, og vi så også på hvilke utfordringer de står overfor.
I Norge, Sverige og Danmark legger den konkurranseutsatte industrien rammen for de etterfølgende tariffområdene. Vi omtaler dette som frontfagsmodellen. Denne støttes av ulike institusjoner og reguleringer, med meklingsinstituttene som en viktig brikke.
Meklerne skal hjelpe partene med å komme til enighet, og opptrer dermed som fredsmeklere. Denne rollen kan utfordres ved at meklingsinstituttene også skal bidra til å sikre oppslutning om frontfagsrammen, altså en form for politifunksjon.
På dette seminaret så vi nærmere på likheter og forskjeller mellom de nordiske meklingsinstituttene, og hvordan man tross ulike systemer klarer å ivareta en koordinert lønnsdannelse.
Program
Velkommen ved Åsmund Arup Seip, Fafo
Frontfagsmodellene i Norden ved Fafo-forskere Kristin Alsos og Kristine Nergaard. Lysark (pdf)
Medlingsinstitutet i Sverige ved generaldirektør Carina Gunnarsson. Lysark (pdf)
Pause
Forligsinstitutionen i Danmark ved ledende sekretær Birger Stein Christensen. Lysark (pdf)
Riksmekleren i Norge ved riksmekler Nils Dalseide. Lysark (pdf)
Diskusjon om ordningene i de tre landene
Møteleder: Åsmund Arup Seip, Fafo
Publikasjoner
Fafo-notatet "Koordinering av lønnsdannelsen innen de nordiske frontfagsmodellene" er forfattet av Kristine Nergaard, Kristin Alsos og Åsmund Arup Seip.
Notatet er en del av en forskningsavtale om det kollektive arbeidslivet som Fafo har med Arbeids- og sosialdepartementet. Les mer om, og last ned pdf-versjon, hos Fafo.
Boken "Det kollektive arbeidslivet. Organisasjoner, tariffavtaler og lønnsoppgjør" er forfattet av Torgeir Aarvaag Stokke, Kristine Nergaard og Stein Evju.
Tariffavtalen er grunnelementet i hele det organiserte arbeidslivet, og er en avtale som påfører organisasjonene fredsplikt. Samtidig er det organiserte arbeidslivet en av de få arenaene i det moderne samfunnet der det er legitimt å slåss for å skade motparten.
I denne boken tilbyr forfatterne en grundig analyse av det kollektive arbeidslivet, med sine mange paradokser og avgreininger, i sin fulle faglige bredde og dybde. Den reviderte 2013-utgaven er gjennomgående oppdatert, og utvidet særlig med hensyn til tariffavtalen som rettslig fenomen. Bestill boken hos Universitetsforlaget.
Boken "Fred er dog det beste. Riksmekleren gjennom hundre år" ble utgitt i forbindelse med at riksmeklingsinstitusjonen markerte sitt hundreårsjubileum i 2016.
Bokens bidragsytere: Ådne Cappelen, Nils Dalseide (red.), Steinar Holden, Kalle Moene, Rolf Negård, Kristine Nergaard, Tor Arne Solbakken, Stein Aabø.
Les mer, og bestill boken, hos Pax Forlag
Temasider
Fafo: Fagorganisering, arbeidsgiverorganisering og tariffavtaler
Fafo: Lønn og lønnsdannelse
Arbeids- og sosialdepartementet: Arbeidsretten og Riksmekleren 100 år. 1916-2016