Skip to main content

Nyhet

Ny doktorgrad om de nye taxi-jobbene i randsonen

Nyheter | 19. mars 2025 | Alf Tore Bergsli
Norge har fått en underskog av arbeidsfolk som kjører drosje for såkalte plattformselskaper. Sjåførene har lite kontroll over egen arbeidssituasjon og inntekt. Likevel er de ofte i en situasjon der jobben er bedre enn alternativene. En ny ph.d.-rapport har kartlagt situasjonen.

«Plattform» viser til det aller meste som har med jobben å gjøre kommuniseres og kontrolleres gjennom en digital plattform. Og da gjerne en app på telefonen.

Sjåførene er ikke ansatt av drosjeplattformene, men er – i likhet med tradisjonelle drosjesjåfører – enten selvstendig næringsdrivende drosjeeiere eller ansatte av andre drosjeeiere.

Fafo-forsker Sigurd M. Nordli Oppegaard har skrevet en doktorgrad om framveksten av dette fenomenet i det norske taxi-markedet, og konsekvensene det har for sjåførene.

Bolt, Uber og Yango er sentrale selskaper for analysen.

Fotfeste i randsonen

– Plattformselskaper som Uber omgår arbeidsgiveransvar og utøver betydelig kontroll over sjåførene. Sjåførene må jobbe lange dager og netter for å få en inntekt å leve av, sier Oppgaard, og fortsetter:

– Slike selskaper har det siste tiåret altså fått fotfeste i Norge. Dette på tross av at norsk arbeidsliv gjerne forstås som organisert og regulert for å beskytte arbeidere fra de samme prekære vilkårene som plattformene tilbyr de som jobber for dem.

I avhandlingen argumenterer han for at drosjeplattformene Bolt, Uber og Yango har vokst fram i Norge ved å utnytte den norske arbeidslivsmodellens randsoner. Altså deler av arbeidsmarkedet der rammeverket som ellers gjelder ikke har blitt fullt institusjonalisert.

Fafo-forskerens kartlegging av plattform-sjåfører i Oslo tilsier at de i stor grad har bakgrunn i marginaliserte deler av arbeidsstyrken. Drosje-arbeidet er én av få muligheter de har til inntekt. Samtidig er sjåførjobben for mange er et steg opp fra tidligere og andre tilgjengelige jobber.

Les hele intervjuet med Oppegaard på Arbeidslivet.no.

Disputerer 21. mars

Sigurd M. Nordli Oppegaards doktorgradsavhandling bærer tittelen «Driving platformization. Taxi platforms and work on the fringes of the Nordic labor market model». Den avgis ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Avhandlingen er basert på intervjuer med sjåfører i Oslo, et autoetnografisk feltarbeid som sjåfør og en historisk-komparativ kartlegging av plattformselskaper i Norden.

Prøveforelesning og disputas foregår 21. mars (. Den er både åpen for oppmøte og kan følges via video.

Publisert: 19. mars 2025