Forskningstema
Levekår og fattigdom
Gode levekår, bekjempelse av fattigdom og sosial ekskludering er grunnleggende velferdspolitiske mål i norsk velferdspolitikk. Dette er mål som også uttrykkes i FNs bærekraftsmål.
Siden instituttet ble etablert har Fafo hatt fattigdom og sosial ekskludering som sentrale forskningstema. Vi gjennomfører forskningsprosjekter for offentlige myndigheter, forskningsrådet, frivillige organisasjoner, Nordisk ministerråd og EU.
Fafo kartlegger levekår og livssituasjon for utsatte grupper i velferdsstaten, slik som bostedsløse, kreftrammede og hiv-positive. Vi har i stor grad studert levekår som en funksjon av de ressurser som personer eller husholdninger disponerer, og vår forskning konsentrerer seg om inntekt, utdanning, helse, boligsosiale forhold. Sentrale elementer i denne forskningen er knyttet til fordeling av ressurser, identifisere forskjeller mellom ulike grupper og geografiske områder, samt å avdekke årsaker til slike forskjeller.
Fattigdom kom igjen på dagsorden som sosialpolitisk tema i norsk offentlig debatt rundt 2000-tallet, og i løpet av de siste tyve årene er det utarbeidet flere handlingsplaner mot fattigdom. Flere statlige tilskuddsordninger har blitt etablert, og det utvikles mange fattigdomsbekjempende tiltak i norske kommunene. Fafo har over tid en bred portefølje av studier på fattigdomsbekjempende innsatser.
Fafos forskning på fattigdom har både et nasjonalt og et internasjonalt perspektiv. Fafo har gjennomført prosjekter som omhandler fattigdommens omfang og utvikling i en rekke land. Vi har studert fordeling av fattigdomsrisiko i befolkningen, årsaker til og konsekvenser av fattigdom. Fattigdom i barnefamilier og blant innvandrede familier har vært et gjennomgående tema i Fafos forskning. Internasjonalt har Fafo en lang tradisjon med å gjennomføre levekårsforskning. Vi har hatt prosjekter i Afrika, Midtøsten, India og Europa.
Aktive prosjekter
Prosjektet er en forskningsbasert evaluering av Sparebankstiftelsen SR-Banks satsning FOR ALLE! Evalueringen skal gi kunnskap om i hvilken grad gavemidler når målgruppen, og hva som eventuelt kjennetegner de prosjektene som har god måloppnåelse.
Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Prosjektet tar for seg urban barnefattigdom i Kroatia.
Forskere
-
Kontaktperson:
Fafo-publikasjoner
Artikler og bokkapitler
Annen publisering
Fullførte prosjekter
Fafo og Institutt for samfunnsforskning undersøke hva som kjennetegner det norske matutdelingstilbudet.
Det siste året har de frivillige organisasjonene opplevd en markert økning i antall personer som søker hjelp til livsnødvendige forbruksgoder som mat og klær. I dette prosjektet skal vi undersøke utviklingen i bruk av Frelsesarmeens tilbud om matutdeling i tre norske byer. Gjennom registreringer, intervjuer med de som deler ut mat og intervjuer med de som står i matkø, ønsker vi å finne ut hvordan situasjonen har endret seg når det gjelder hvor mange som søker slik nødhjelp, samt hva som kjennetegner de som mottar hjelp
Mikroaggresjon refererer til summen av hverdagslige bemerkninger, nedsettende kommentarer og negative påminnelser om å være annerledes. Funksjonshemmede rammes av dette, men omfanget er ikke kjent. Prosjektet skal utvikle et kunnskapsgrunnlag om mikroaggresjon som rammer unge med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer i Norge. Dette er ikke undersøkt tidligere. Internasjonale studier har vist sammenhenger mellom mikroaggresjon og redusert psykisk helse og sosial deltakelse. Målet er å kartlegge uttrykk og former for mikroaggresjon, og studere eventuelle konsekvenser for den enkelte og for samfunnet.
Prosjektet er modul 1 av en forskningsbasert evaluering av Sparebankstiftelsen SR-Banks satsning FOR ALLE! Evalueringen skal gi kunnskap om i hvilken grad gavemidler når målgruppen, og hva som eventuelt kjennetegner de prosjektene som har god måloppnåelse.
Økt levealder og endringer i pensjonssystemet medfører behov for oppdatert og mer kunnskap om eldre og pensjonisters levekår. Formålet med dette prosjektet er todelt. På den ene siden ønsker vi å levere oppdatert, relevant og kvalitetssikret statistikk om eldres inntekt, helse og levekår. På den andre siden vil vi levere detaljerte analyser der vi forsøker å avdekke mulige årsaker til eventuelle forskjeller.
I dette prosjektet oppsummerer Fafo hvilke former menneskehandel i arbeidslivet tar i Norge i dag, og hva som er kjent om forholdet mellom rekrutteringspraksiser og tvangsarbeid og menneskehandel for arbeidsutnytting.
I 2015 presenterte Regjeringen en strategi for barn som lever i fattigdom, og det skal nå utarbeides en ny strategi. Fafo har fått i oppdrag å lage kunnskapsoppsummeringen til denne strategien. Her skal det oppsummeres hva man i dag vet om barn og unge i lavinntektsfamilier og hva man vet om tiltak som både lindrer konsekvensene av fattigdom under oppveksten, og som motvirker langsiktige negative konsekvenser for den enkelte og samfunnet. Oppsummeringen skal ta utgangspunkt i situasjonen til barn og unge i aldersgruppen 0-20 år.
Vi trenger bedre kunnskap om levekår til unge med nevrodiagnoser i Norge.
Prosjektet skal med utgangspunkt i de unges egne opplevelser og erfaringer undersøke hva som fremmer og hemmer sosial inkludering av unge med innvandrerbakgrunn som vokser opp i utsatte boområder i ulike norske byer.
Følgestudie av Bufdirs pilotprosjekt TryggEst.
Prosjektet er en evaluering av tre konsepter som er iverksatt i forbindelse med Oslo kommunens levekårsprosjekt 2018–2019.
Følgeevaluering av to Blå Kors-tiltak: De gatenære tiltakene med hovedvekt på Kontaktsenteret i Oslo, og rehabiliteringstilbudet Steg for Steg.
ALLEMED er et informasjons- og handlingsverktøy som er utviklet av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU).
Nordisk 0-24 er et nordisk samarbeid om hvordan utvikle bedre tjenester til utsatte barn, unge og deres familier gjennom mer tverrsektoriell og samordnet innsats.
Denne evalueringen skal gi bedre kunnskap om tilskuddskommunenes arbeid mot barnefattigdom, samt hvordan denne tilskuddsordningen virker inn i arbeidet mot barnefattigdom.
Formålet med følgeevalueringen er å undersøke hvordan innsattes rett til tjenester blir ivaretatt. Fafo skal se nærmere på hvordan tjenestene kan gjøres mer tilgjengelige for de innsatte, hvordan sentrale og regionale/lokale avtaler fungerer samt vurdere hvordan arbeids- og ansvarsfordelingen mellom arbeids- og velferdsforvaltningen og kriminalomsorgen fungerer, og kan forbedres.
Senter for studier av fattigdom, minstesikring og sosial integrasjon (Fami) var et forskningssamarbeid mellom Fafo og NOVA i perioden 2003-2009. Prosjektet drev sin egen nettside, fami.no, som nå er avsluttet.
Dersom du er interessert i mer informasjon om Fami-prosjektet, ta kontakt med Jon Lahlum.