Research area:
Poverty and social security
In the early 2000s, poverty was rediscovered as a social political issue in Norway. Since 2001, several action plans against poverty has been launched and all governments have had poverty alleviation as a goal in their governmental platforms. Several state subsidies to prevent poverty have been established and many poverty reduction initiatives have been developed in the municipalities.
Fafo’s research on poverty discusses the scope and development of poverty, how poverty risk is distributed in the population, what the consequences of poverty may be, as well as possible causes of poverty. The discussion of the mechanisms leading to and maintaining poverty and social exclusion is central, and Fafo’s research examines the extent to which various transmission schemes or other measures contribute to protection against poverty.
In several publications, various measures of poverty have been discussed. Poverty in families and among immigrant families has been a recurring theme in Fafo research and many of the projects see poverty from a comparative perspective.
Ongoing projects
Prosjektet er en forskningsbasert evaluering av Sparebankstiftelsen SR-Banks satsning FOR ALLE! Evalueringen skal gi kunnskap om i hvilken grad gavemidler når målgruppen, og hva som eventuelt kjennetegner de prosjektene som har god måloppnåelse.
Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Prosjektet tar for seg urban barnefattigdom i Kroatia.
Articles and book chapters
Other publications
Completed projects
Fafo og Institutt for samfunnsforskning undersøke hva som kjennetegner det norske matutdelingstilbudet.
Det siste året har de frivillige organisasjonene opplevd en markert økning i antall personer som søker hjelp til livsnødvendige forbruksgoder som mat og klær. I dette prosjektet skal vi undersøke utviklingen i bruk av Frelsesarmeens tilbud om matutdeling i tre norske byer. Gjennom registreringer, intervjuer med de som deler ut mat og intervjuer med de som står i matkø, ønsker vi å finne ut hvordan situasjonen har endret seg når det gjelder hvor mange som søker slik nødhjelp, samt hva som kjennetegner de som mottar hjelp
Mikroaggresjon refererer til summen av hverdagslige bemerkninger, nedsettende kommentarer og negative påminnelser om å være annerledes. Funksjonshemmede rammes av dette, men omfanget er ikke kjent. Prosjektet skal utvikle et kunnskapsgrunnlag om mikroaggresjon som rammer unge med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer i Norge. Dette er ikke undersøkt tidligere. Internasjonale studier har vist sammenhenger mellom mikroaggresjon og redusert psykisk helse og sosial deltakelse. Målet er å kartlegge uttrykk og former for mikroaggresjon, og studere eventuelle konsekvenser for den enkelte og for samfunnet.
Prosjektet er modul 1 av en forskningsbasert evaluering av Sparebankstiftelsen SR-Banks satsning FOR ALLE! Evalueringen skal gi kunnskap om i hvilken grad gavemidler når målgruppen, og hva som eventuelt kjennetegner de prosjektene som har god måloppnåelse.
Økt levealder og endringer i pensjonssystemet medfører behov for oppdatert og mer kunnskap om eldre og pensjonisters levekår. Formålet med dette prosjektet er todelt. På den ene siden ønsker vi å levere oppdatert, relevant og kvalitetssikret statistikk om eldres inntekt, helse og levekår. På den andre siden vil vi levere detaljerte analyser der vi forsøker å avdekke mulige årsaker til eventuelle forskjeller.
I dette prosjektet oppsummerer Fafo hvilke former menneskehandel i arbeidslivet tar i Norge i dag, og hva som er kjent om forholdet mellom rekrutteringspraksiser og tvangsarbeid og menneskehandel for arbeidsutnytting.
I 2015 presenterte Regjeringen en strategi for barn som lever i fattigdom, og det skal nå utarbeides en ny strategi. Fafo har fått i oppdrag å lage kunnskapsoppsummeringen til denne strategien. Her skal det oppsummeres hva man i dag vet om barn og unge i lavinntektsfamilier og hva man vet om tiltak som både lindrer konsekvensene av fattigdom under oppveksten, og som motvirker langsiktige negative konsekvenser for den enkelte og samfunnet. Oppsummeringen skal ta utgangspunkt i situasjonen til barn og unge i aldersgruppen 0-20 år.
Vi trenger bedre kunnskap om levekår til unge med nevrodiagnoser i Norge.
Prosjektet skal med utgangspunkt i de unges egne opplevelser og erfaringer undersøke hva som fremmer og hemmer sosial inkludering av unge med innvandrerbakgrunn som vokser opp i utsatte boområder i ulike norske byer.
Følgestudie av Bufdirs pilotprosjekt TryggEst.
Prosjektet er en evaluering av tre konsepter som er iverksatt i forbindelse med Oslo kommunens levekårsprosjekt 2018–2019.
Følgeevaluering av to Blå Kors-tiltak: De gatenære tiltakene med hovedvekt på Kontaktsenteret i Oslo, og rehabiliteringstilbudet Steg for Steg.
ALLEMED er et informasjons- og handlingsverktøy som er utviklet av Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU).
Nordisk 0-24 er et nordisk samarbeid om hvordan utvikle bedre tjenester til utsatte barn, unge og deres familier gjennom mer tverrsektoriell og samordnet innsats.
Denne evalueringen skal gi bedre kunnskap om tilskuddskommunenes arbeid mot barnefattigdom, samt hvordan denne tilskuddsordningen virker inn i arbeidet mot barnefattigdom.
Formålet med følgeevalueringen er å undersøke hvordan innsattes rett til tjenester blir ivaretatt. Fafo skal se nærmere på hvordan tjenestene kan gjøres mer tilgjengelige for de innsatte, hvordan sentrale og regionale/lokale avtaler fungerer samt vurdere hvordan arbeids- og ansvarsfordelingen mellom arbeids- og velferdsforvaltningen og kriminalomsorgen fungerer, og kan forbedres.
Senter for studier av fattigdom, minstesikring og sosial integrasjon (Fami) var et forskningssamarbeid mellom Fafo og NOVA i perioden 2003-2009. Prosjektet drev sin egen nettside, fami.no, som nå er avsluttet.
Dersom du er interessert i mer informasjon om Fami-prosjektet, ta kontakt med Jon Lahlum.