Feilernæring er utbredt blant barn i Etiopia og et program som tilbyr manglende næringsstoffer gjør dette kun i områder med gjennomgående lav matsikkerhet. I et paper beskriver Anne Hatløy med flere hvordan lokalt grodde ingredienser kan brukes som et alternativ til dagens mais- og soyablandinger i å rette opp i feilernæring blant barn mellom 6 og 59 måneder. Forskerne vil følge opp med en studie om hvordan mødrene betrakter et slikt skifte.
‣ Les paperet (open access)
‣ Forskningstema på Fafo: Global helse
Det nordiske prosjektet «Future of work» kartlegger hvordan skifter innen blant annet teknologi, økonomi, demografi og ansettelsesformer vil påvirke arbeidsmarkedene i de nordiske landene i den nære framtida. Forskerne vil underveis publisere en rekke arbeidsnotat fram mot sluttrapporteringen i 2020. Nå har de sluppet fem arbeidsnotat om «Key concepts and changing labour relations» i hvert enkelt deltakerland, samt en ny brief om plattformarbeid.
‣ Les arbeidsnotatet om Norge
‣ For øvrige land, se prosjekt-siden
‣ Ny brief: «Platform work performed by a qualified work force – the case of technical translators»
Polens utenrikspolitiske forskningsinstitutt skal se på hvordan bruk av bistandsmidler påvirker migrasjonsstrømmer. I den forbindelse inviterte de Fafos Guri Tyldum til å delta på et kick off-seminar i Warszawa 24. september. NUPI er den norske partneren for dette prosjektet, mens Tyldum deltok i debatten blant annet for å presentere foreløpige funn i det pågående Fafo-prosjektet «Europa, flyktninger og migrasjon» (MARE).
‣ NUPI.no: Nyhet fra kick-off-arrangementet
‣ Fafo.no: Prosjektsiden til «Europa, flyktninger og migrasjon» (MARE)
‣ Facebook: Følg Fafo-prosjektet
I dette prosjektet vil vi gjennomføre en landsomfattende intervju-undersøkelse blant bosatte arbeidsinnvandrere fra Polen og Litauen. Målet er å få bedre kunnskap om arbeids- og levekår, svart arbeid og annen arbeidslivskriminalitet, samt interesse for fagorganisering. Ansettelsesform, om arbeidsgiver stiller bolig til rådighet og norskkunnskaper vil også dekkes. Fire av deltakerne i Fafo Østforum spleiser på prosjektet: Arbeidstilsynet, Fellesforbundet, LO og Skatteetaten.
‣ Prosjektside: Arbeids- og levekår blant arbeidsinnvandrere fra Polen og Litauen
24-samarbeidet er et statlig initiativ for en bedre samordnet innsats for utsatte barn og unge. Fafo har i den forbindelse utviklet et kunnskapsgrunnlag for arbeidet med bedre tverrsektorielt samarbeid og mer helhetlig oppfølging av utsatte barn og unge i kommunene. Dette notatet inneholder en Powerpoint-presentasjon utviklet med utgangspunkt i kunnskapen som er kartlagt og skal kunne anvendes i forvaltningens arbeid med 0–24-oppdraget. Stikkord: Hvorfor det er viktig med samordnet innsats overfor utsatte barn og unge, hvorfor tverrsektorielt samarbeid kan være vanskelig, og hva man kan gjøre for å fremme en mer helhetlig innsats i kommunene?
‣ Les mer og last ned notatet: «0–24-samarbeidet. Et kunnskapsgrunnlag»
Den nordiske modellen trekkes fram som godt egnet til å takle digitalisering og automatisering. Likevel anslår gjerne forskere at dette vil kunne få ganske dramatiske konsekvenser for utviklingen i og sammensetningen av arbeidsmarkedet. Disse beregningene er imidlertid gjerne utarbeidet av forskere som tar utgangspunkt i situasjonen i USA. I samarbeid med ledende forskere fra MIT, Universitetet i Michigan og Universitetet i Gøteborg skal Fafo studere hvordan digitaliseringen vil påvirke sysselsettingen og arbeidsmarkedene i Norge, Sverige og USA. Vi er opptatt av hvordan arbeidsmarkedets aktører og institusjoner påvirker og former digitaliseringen og dets utfall i de ulike land – og omvendt.
‣ Les mer om prosjektet: «Digitaliseringens betydning for arbeid og sysselsetting i Norden og USA»