Prosjektet skal gi innsikt i volum, sammensetning og behov i målgruppene, og kunnskap om hvordan tjenestene fungerer i møte med ungdommene.
Det overordnede målet er å bidra til en mer treffsikker og samordnet innsats for unge som er i risiko for langvarig utenforskap på grunn av frafall fra utdanning og arbeid. Herunder bedre oversikt over målgruppene, mindre variasjoner i organisering og ressursbruk i OT-arbeidet på tvers av bydelene, samt bedre styring og samordning.
Kunnskapsinnhentingen i prosjektet vil være basert på bred metodisk tilnærming som kombinerer analyse av registerdata, dokumentstudier, individuelle intervjuer og workshops med tjenesteapparatet, samt dybdeintervjuer med ungdom.
I prosjektet skal vi svare på følgende overordnede problemstillinger:
- Hvor mange og hvem er ungdommene i målgruppen og i tilgrensende grupper?
- Hvilke barrierer for deltakelse og risikofaktorer for langvarig utenforskap gjør seg gjeldende i ulike undergrupper, ifølge ungdommene selv og tjenesteapparatet?
- Hva mener ungdommene selv at de trenger for eksempel når det gjelder for eksempel veiledning, informasjonsdeling, motivasjon og tilrettelegging?
- Hva kan være økonomiske konsekvenser for kommunen av å få flere unge i målgruppen/tilgrensende grupper inn i arbeid, utdanning eller annen aktivitet?
- Hvordan kan tjenestene videreutvikles og tilpasses for økt tverretatlig samarbeid kvalitet slik at de i større grad fanger opp de ulike undergruppene, og bidrar til økt deltakelse i utdanning, opplæring og arbeid blant ungdommer med ulike behov?
Forskere
-
Prosjektleder:
Prosjektperiode
-
Oppstart:august 2025
-
Avsluttes:desember 2025
Oppdragsgiver
- Oslo kommune, Utdanningsetaten