Forskningstema
Tjenester og tjenesteutvikling
Velferdsordningene er komplekse og sammensatte, og er organisert i ulike sektorer, forvaltningsnivåer, etater og tjenester. Dette sikrer høyt spesialiserte velferdsordninger og gode tjenestetilbud til mange. En sektoriserte velferdsstaten møter imidlertid utfordringer når oppgavene som skal løses er komplekse og krever innsats fra flere velferdsområder samtidig, eller når brukerne har sammensatte behov og trenger flere tjenester samtidig.
Fafo har bygd opp sterk forskningskompetanse om samarbeid og samhandling, både på overordnet nivå for å løse ulike samfunnsoppgaver, men særlig på tjenestenivå for å sikre brukere med sammensatte behov en mer helhetlig oppfølging. Dette dreier seg om for eksempel rus- og psykiske helseproblemer, lavinntektsfamilier med dårlige boforhold, unge utenfor arbeid og utdanning. Vi forsker på tverrsektorielt og tverrfaglig samarbeid, bistår i utviklingsprosesser og foreslår løsninger som bidrar til helhetlige innsatser. Dette er kunnskap som er av stor betydning for å heve kvaliteten på tjenester og forhindre at oppfølging av personer i sårbare posisjoner glipper.
Den norske velferdsmodellen bygger på rettigheter og sosiale ordninger og skal ivareta særlige utsatte grupper, slik som personer utenfor yrkeslivet, personer med helseplager, personer med nedsatt funksjonsevne, personer med store livsutfordringer eller personer som på andre måter befinner seg i sårbare posisjoner. Fafos forskning på dette området handler i stor grad om virkninger av velferdspolitiske løsninger, organisering og utøvelse av velferdstjenester. Det gjelder eksempelvis studier av boligsosiale tiltak, bostedsløshet, barneverns¬tjenester, trygdeytelser, ruspolitiske innsatser, tjenester til personer med nedsatt funksjonsevne og oppfølging av unge utenfor arbeid og utdanning.
Kvalifiserte profesjonsutøvere og kompetente fagmiljøer er en forutsetning for å opprettholde differensierte velferdstilbud av høy kvalitet. Fafo gjennomfører forskning om hvordan velferdstilbudene kan organiseres slik at de blir gode og attraktive arbeidsplasser, og effektive tjenesteleverandører som yter god kvalitet overfor brukerne. Et sentralt tema for Fafo er forskning om hvordan man kan nå målet om heltids- og kompetanse¬kultur og mer bærekraftige arbeidsmiljø innen de kommunale helse-, pleie- og omsorgstjenestene. Fafo har en betydelig rolle i kunnskapsutviklingen om heltid- og deltidsarbeid, samt betydningene av arbeidstid innenfor fag- og tjenesteutvikling, tjenestekvalitet, rekruttering og fastholdelse av arbeidskraft.
Aktive prosjekter
Kartlegging av sykepleiere med Master i Avansert Klinisk allmennsykepleie (AKS), deres roller og arbeidsoppgaver i kommunale helse- og omsorgstjenester, synspunkter på innholdet i utdanningen og kommunenes planer for bruk av AKS-utdannede. Det benyttes registerdata, survey og kvalitative intervjuer i utvalgte casekommuner.
På oppdrag fra Bufdir skal Fafo gjennomføre en evaluering av det statlige tilskuddet til Stine Sofie-senteret
Mangfoldet i den norske befolkning har fått økende oppmerksomhet i utviklingen av offentlig politikk og tjenester de siste tiårene. Et mangfoldsperspektiv innebærer en erkjennelse av at risiko for vold og diskriminering, krenkelsenes form og retning, samt utsatte og utøveres hjelpebehov, kan variere mellom og innad i grupper – basert på konstellasjoner av og interseksjonelt samspill mellom en rekke ulikhets- og maktdimensjoner, som kjønn, alder, sosial bakgrunn, etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell orientering m.m.
Prosjektet CaReScreen skal utvikle et fremtidig økosystem for kreftrehabilitering bestående av et klinisk beslutningsstøttesystem, nye rehabiliteringstjenester og nye tjenestemodeller.
Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Prosjektet NEUROLIFE kartlegger erfaringer med og perspektiver på levekår, deltakelse og offentlige tjenester hos ungdom og unge voksne med nevroutviklingsdiagnoser. De mest sentrale nevroutviklingsdiagnosene er ADHD, Autisme og Tourette Syndrom. Uforholdsmessig mange unge voksne med disse diagnosene strever psykisk, fysisk, sosialt og økonomisk, og de offentlige tjenestene evner i dag bare i begrenset grad å bidra til å redusere disse belastningene.
Kommunene Drammen, Fredrikstad og Bydel Østensjø/Oslo skal som de første prøve ut nye tiltak for å utvikle en heltidskultur i de kommunale tjenestene: først ved 16 pilotcase (2023), deretter ved alle enheter i helse- og omsorg og til slutt i alle de kommunale tjenestene (2029). Fafo bidrar med fagkompetanse på feltet og aktiv følgeforskning. Målet er å øke heltidsandelen blant de ansatte fra ca. 30 til nærmere 90 prosent, redusere ufrivillig deltid og bruken av innleid ekstrapersonell.
Forskere
-
Kontaktperson:
Artikler og bokkapitler
Annen publisering
Fullførte prosjekter
Fafo og Institutt for samfunnsforskning undersøke hva som kjennetegner det norske matutdelingstilbudet.
Forskningsprosjekt om helse- og omsorgssektoren tar fraværsprediksjon inn i bemanningsplanene slik at behovet for å leie inn ekstravakter reduseres til et minimum. Målet med slike bemanningsplaner er å sikre kontinuitet i tjenestene ved å kunne benytte fast ansatte med riktig kompetanse og høy tilstedeværelse. Prosjektet vil vi dokumentere hvor langt kommuner og helseforetak har kommet, og hvilke erfaringer de har med turnuser som kan redusere bruken av vikarer når fast ansatte har fravær. Metode: Kvalitative intervjuer ved seks tjenestesteder og survey til ledere.
Utviklingsprosjekt der to kommunale barnehager skal øke den faste bemanningen med ett årsverk for å få en mer robust bemanning som kan redusere behovet for vikarinnleie ved fravær. Det er også et mål å redusere sykefraværet.
Beskriver omfang, kostnader, begrunnelser og effekter av ulike former for vikarbruk i de kommunale helse- og omsorgstjenestene og i spesialisthelsetjenesten.
Prosjektet skal studere økonomiske konsekvenser av at kommunene reduserer omfanget av små deltidsstillinger og erstatter disse med færre, men større deltids- og heltidsstillinger.
Fafo skal i samarbeid med Agenda Kaupang gjøre en undersøkelse av kommunenes utfordringer og behov når det gjelder ivaretakelse av personer med alvorlig psykisk lidelse, rus og hvor det er en vurdert sikkerhetsrisiko.
I dette prosjektet vil vi undersøke hvordan NAV sikrer forutsigbarhet og likebehandling i sin saksbehandling når de treffer vedtak på områder som de sjeldnere er i berøring med. Vi vil gjøre dette gjennom å bruke vedtak om sykepenger, pleiepenger og foreldrepenger til personer som kombinerer inntekt som arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende som case. Formålet er å belyse hvilke utfordringer som oppstår for veiledere og saksbehandlere i NAV i møtet med denne gruppen av brukere, i prosessen fra brukerens første kontakt med NAV til endelig vedtak fattes.
Følgeforskning av Tørn, et utviklingsprogram der 60 kommuner prøver ut tiltak for bedre organisering av arbeidsoppgaver, personelldisponering og arbeidstidsordninger som kan gi flere heltidsstillinger.
Prosjektets overordnede målsetning er å evaluere implementeringsprosessen samt effekten av, og erfaringer med, to læringsressurser om vold og overgrep mot barn og unge: Snakke medbarn.no og Jeg Vet
Følgeforske og bistå Oslo kommunes forsøk med nye turnuser og ressursenheter for å utvikle heltidskultur.
Det lages en kunnskapsoppsummering om oppgavefordeling og organisering, kompetanse og heltidskultur i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
Midtveisevalueringen skal gi en vurdering av resultater og virkninger så langt og anbefale hva som skal til for å nå målene innen 2027. Evalueringen skal både omfatte begge de to sporene i Områdesatsingen; forbedringer av det fysiske og sosiale tilbudet (områdeutvikling) og forbedringer av tjenestene rettet mot innbyggerne i området (tjenesteutvikling)
Prosjektet skal undersøke prosessene som leder til stillingsutlysninger i helse- og omsorgssektoren i kommunene, særlig deltidsstillinger
Bydel Gamle Oslo (BGO) ønsker økt innsikt i hvordan bydelens fritidstilbud er tilpasset behovene i deres barne- og ungdomsbefolkning.
Fafo skal i samarbeid med Unge funksjonshemmede og NHO Arbeid og inkludering gjennomføre en undersøkelse om digitale arbeidsmarkedstiltak rettet mot unge funksjonshemmede under koronakrisen. Prosjektet har fått støtte fra stiftelsen Dams Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien.
Prosjektet undersøker hvordan tidlig kompetansekartlegging og karriereveiledning, to nylig innførte tiltak, kan bidra til at bosatte flyktninger gjør mer målrettede kvalifiserings- og karrierevalg, og at kommunen kan tilpasse sine tiltak for flyktninger bedre.
Ideelle organisasjoner har historisk levert sentrale velferdstjenester integrert i offentlig velferdspolitikk.
AFI ved Christin Wathne er prosjektleder for dette prosjektet, som bygger på funn fra hennes doktorgrad og på nye data fra en kasusstudie av to politidistrikt.
Fordelingen av HSØs basisramme følger av et fastsatt indikatorsett (inntektsmodellen). HSØ har igangsatt tre prosjekter i HSØ for å se på ulike inntektskomponenter på nytt.
Nordisk 0-24 er et nordisk samarbeid om hvordan utvikle bedre tjenester til utsatte barn, unge og deres familier gjennom mer tverrsektoriell og samordnet innsats.
Evalueringen følger arbeidet med opptrappingsplanen frem til 2020.
Om møtet mellom de ME-syke og deres pårørende og offentlige institusjoner. Registerdata, kvalitative intervjuer og en egen survey vil bli tatt i bruk for å lære mer om denne pasientgruppen. Prosjektet er et samarbeid mellom SINTEF or Fafo.
Formålet med følgeevalueringen er å undersøke hvordan innsattes rett til tjenester blir ivaretatt. Fafo skal se nærmere på hvordan tjenestene kan gjøres mer tilgjengelige for de innsatte, hvordan sentrale og regionale/lokale avtaler fungerer samt vurdere hvordan arbeids- og ansvarsfordelingen mellom arbeids- og velferdsforvaltningen og kriminalomsorgen fungerer, og kan forbedres.
Dette prosjektet skal undersøke mulige positive resultater av en bedre samordning av bolig- og integreringshensyn ved bosetting av flyktninger.