Skip to main content

Neurolife Arbeidspakke 1: Kvalitative intervjuer

De kvalitative intervjuene har som mål utvide vår forståelse av hva unge nevrodivergente selv beskriver som gode liv, eller gode områder i livet. Vi utforsker mulige kilder til positiv og negativ påvirkning av utviklingsløp mot henholdsvis gode og dårlige livsutfall, men vektlegger førstnevnte, med henblikk på mulig inspirasjon og læring.

 

I prosjektet NEVROLIV forsker vi på levekår, inkludering og veier til et godt liv for unge med nevroutviklingsdiagnosene ADHD, Tourettes Syndrom og Autisme/Asperger.

Tjenester og tiltak innen skole, helse og velferdssystemene står sentralt, men vi ser også på andre livsområder som kan bidra til å mobilisere deltakernes kapabiliteter/kapitalisere på slike kapabiliteter.

Målgruppe

Unge voksne nevrodivergente mellom 18 og 35 år. Det endelige utvalget skal diversifiseres på diagnose, alder, kjønn, landsdel, tidlig vs. sent diagnostiserte, utdannings-/arbeids-/uførestatus, og relasjon til nevromangfoldsbevegelsen.

Diversifiseringen skal bidra til å favne størst mulig bredde i variasjoner i erfaringer og perspektiver.

Hovedproblemstillinger

Prosjektet skal undersøke når og hvordan unge voksne nevrodivergente opplever at de har et godt liv.

Følgende hovedproblemstillinger er definert for prosjektet:

  • Hvorfor tenker noen unge voksne nevrodivergente at de har et godt liv, generelt eller på noen livsområder?
  • Hvilke faktorer i livsløpene deres, forbigående eller vedvarende, har påvirket slike utfall?
  • Hvilken rolle har diagnose- og andre transisjonstidspunkt spilt for positive og negative utviklingsløp?

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?

Forskningsinstituttet Fafo er ansvarlig for prosjektet. Vi samarbeider med Universitetet i Aarhus om det kvalitative arbeidet.

Prosjektleder heter Anne Hege Strand, og på Fafo deltar forskerne Anne Kielland og Arne Backer Grønningsæter. Ved Universitetet i Aarhus samarbeider vi med professor Bjørg Kjær.

Om denne arbeidspakken

Her finner dere lenker til informasjonsskriv til mulige deltakere:

Hvis du kan tenke deg å delta i et intervju kan du registrerer deg her: https://survey.fafo.no/nKPFHo

Spørreskjemaet du finner her har 10 spørsmål, og svarene folk gir på disse spørsmålene gjør det mulig for oss å sette sammen et mest mulig mangfoldig utvalg forskningsdeltakere!