Skip to main content

Barn, unge og foreldre - i et minoritetsperspektiv

Forskningstema

En stadig større andel barn som vokser opp i Norge har foreldre som har innvandret fra et annet land. Fafos forskning ser blant annet på hvordan det går med disse barna gjennom oppveksten, noe som gjerne omtales som en lakmustest på det norske samfunnets evne til inkludering av nye grupper. Forskningen vår omhandler også hvordan oppvekst er nært forbundet med spørsmål om hvordan det er å være foreldre i et land hvor du selv ikke vokste opp i.

Sentrale tema i forskningen vår om barn, unge og foreldre i et minoritetsperspektiv er:

  • Hvordan barn av innvandrere klarer seg i utdanning og arbeidsliv
  • Endringer og tilpasninger i holdninger og identitet
  • Opplevelser av diskriminering og utenforskap
  • Familieorganisering og negativ sosial kontroll
  • Hvordan foreldrestøttende tiltak som veiledning tenkes om i velferdstjenester og erfares av foreldre

Barn og unge er en særlig sårbar gruppe i forbindelse med asyl og migrasjon. De er en viktig målgruppe for integreringspolitikk- og tiltak, og en viktig gruppe innenfor forskning på skole, utdanning og kompetanse.


Aktive prosjekter

Autonomi og kontroll over egne livsvalg i overgangen til voksenlivet
I dette prosjektet vil vi undersøke i hvilken grad opplever ulike grupper unge voksne med og uten innvandrerbakgrunn opplever å ha autonomi, innflytelse og kontroll over egne livsvalg, for eksempel knyttet til utdannelse, arbeid, partnervalg, bosted og familieetablering. Studien bygger videre på data fra The Children of Immigrants Longitudinal Study in Norway (CILS-NOR), som har fulgt en kohort ungdommer fra de var omkring 16 år. Disse er nå i midten av 20-årene, og i dette prosjektet vil vi gjennomføre en ny spørreundersøkelse til de samme personene.
Foreldrekurs og foreldreveiledning ved høye ankomster – en oppfølgingsstudie

Hvordan går det med foreldre etter obligatorisk kurs/veiledning i introduksjonsprogrammet?

Artikler og bokkapitler

Annen publisering

Fullførte prosjekter

Foreldrekurs ved høye ankomster
I dette prosjektet evaluerer vi foreldrekurs i introduksjonsprogrammet tilpasset høye ankomster. Vi spør hvordan dette iverksettes i kommunene, hvem som deltar, hva som er foreldres utbytte og hvilke endringer som eventuelt bør gjøres i opplegget – basert på det vi finner ut.
Foreldrerestriksjoner og streng sosial kontroll i ungdomstiden: Konsekvenser i overgangen til voksenlivet
Dette prosjektet tar utgangspunkt i CILS-surveyen blant ungdom i Oslo og Akershus fra 2016, der et betydelig antall innenfor enkelte innvandrergrupper rapporterte om strenge foreldrerestriksjoner i sine sosial liv. Nå skal vi følge opp de samme ungdommene på terskelen til voksenlivet, for å se hvordan det går med dem med tanke på utdanning, arbeid og familie.
The Children of Immigrants Longitudinal Study in Norway (CILS-NOR)

The Children of Immigrants Longitudinal Study in Norway is a long term research program designed to study social mobility and cultural adaptation among children of immigrants and their majority peers in the capital region of Norway.

Kunnskapsutvikling om innsats mot negativ sosial kontroll og tvangsekteskap

Dette er et todelt prosjekt, der vi 1) skal gjøre en følgeevaluering av et relativt nylig igangsatt tiltak med bruk av frivillige mentorer til unge utsatt for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold og/eller tvangsekteskap - og der den unge har brutt med sin familie. Og 2) skal kartlegge frivillige organisasjoners prosjekter mot negativ sosial kontroll og tvangsekteskap. Her skal vi også undersøke hvordan tiltakene vurderes av organisasjonen selv, og i noen grad av de som bruker tiltakene. Et viktig spørsmål er om brukernes vurdering av tiltakene stemmer overens med de ambisjoner myndigheter, organisasjoner og frivillige har.

Strukturell, kulturell og sosial integrering av ungdom

Komparativ studie av sosial mobilitet og integrasjon blant unge med innvandrerbakgrunn, basert på CILS-studier i Norge, Sverige og England.