Nyhet
Tar tempen på den økende ulikheten mellom oss
De siste 20 årene har ulikheten økt. Vi har blitt færre «vanlige» og flere rike og fattige. Fafo har satt sammen et eget ulikhetsbarometer for å beskrive og forklare hva som skjer.
Hva er årsakene til økningen i ulikhet? Hvem blir hengende etter i inntektsutviklingen? Og hvordan kan man forebygge økende ulikhet?
Slike spørsmål er bakgrunnen for utviklingen av «Ulikhetsbarometeret».
Målet med barometeret er å synliggjøre trekk ved dagens ulikhetsnivå og å se på utvikling over tid. Prosjektet er finansiert av LO.
– Formålet er å analysere ulikhetsnivåene i Norge over tid. På en slik måte lett tilgjengelig for de fleste. Det skal ikke være nødvendig å vite hva en GINI-koeffisient er, forteller Bjorn Dapi, en av Fafo-forskerne som har bidratt til utviklingen av «Ulikhetsbarometeret».
Voksende gap
Prosjektet har nå publisert en serie med faktaflak hvor Fafo-forskere har gransket en rekke sider av ulikheten i Norge, med utgangspunkt i perioden fra 2006 til 2019.
Her kommer det fram at selv om ulikhetene i inntekt er lavere i Norge enn i land vi typisk sammenligner oss med, er det en klar utvikling mot større ulikhet i det norske samfunnet.
– Ulikheten i inntekt har økt i Norge de siste 20 årene. Dette kan ha mange negative konsekvenser. Større økonomisk ulikhet forsterker sosiale skillelinjer og kan bidra til å undergrave tilliten i samfunnet, oppsummerer Dapi.
Hva har Fafo undersøkt og funnet ut?
Under presenterer vi alle faktaflakene, med sine hovedfunn. Trykk på lenkene for å lese hele.
Se også Fafo-notatet som sammenfatter prosjektet.