Et grønt skifte krever at samfunn verden over beveger seg mot et energiregime basert på lavutslippsteknologier. Utslippene fra petroleum og petroleumsindustri er den viktigste bidragsyteren til menneskeskapte klimaendringer, og land som Norge, Nigeria, USA og Canada har bygget mye av sin økonomiske vekst på utvinning av olje og gass.
Prosjektene WAGE og WAGESTORIES undersøker hvordan arbeiderne som jobber i denne bransjen i disse landene ser på sin egen rolle i et grønt skifte.
Forskningsprosjektet WAGE
Oljearbeidere, som lenge har blitt framstilt som verdifulle for økonomiske utvikling, blir i klimadebatten ofte sett som en del av problemet, heller enn som en del av løsningen. I det offentlige ordskiftet beskrives det grønne skiftet gjerne som et dilemma der man må velge mellom sysselsetting eller klimatiltak.
Slike framstillinger skaper motstand blant organiserte oljearbeidere. WAGE forsøker derfor heller å igangsette diskusjoner om hvordan den kompetansen som befinner seg i oljebransjen og i fagbevegelsen kan benyttes for å få fortgang på omstillingsprosesser.
Dette krever at oljearbeidere anser seg selv som relevante aktører i en omstilling, både som profesjonsutøvere, som fagorganiserte og som tillitsvalgte. I tillegg er det viktig å forstå hvordan ulike veivalg påvirker forholdet mellom ulike deler av fagbevegelsen, og mellom fagforeninger og miljøbevegelsen. Vi vil også finne ut hvordan ulike medier fremstiller oljearbeidere og forholdet olje-klima.
Prosjektet vil belyse oljearbeideres klimapolitiske selvforståelse gjennom ulike kvalitative metoder, deriblant fokusgrupper, intervjuer, dokument- og mediaanalyse.
WAGE er et tverrfaglig prosjekt, og knytter studiet av oljearbeidere til ulike teoretiske begreper og debatter, deriblant hegemoni-begrepet i mediastudier, arbeideres aktørskap i samfunnsgeografi, fremmedgjøring, og en pågående tverrfaglig diskusjon om betydningen av «grønne jobber», «klimajobber» og «grønn kompetanse» i en rettferdig omstilling.
Dokumentarprosjektet WAGESTORIES
I 2020 fikk WAGE-prosjektet en tilleggsbevilgning av Forskningsrådets SAMKUL-program til prosjektet WAGESTORIES. Forskerne i WAGE og mediaseksjonen ved OsloMet samarbeider om produksjonen av en dokumentarfilm med den foreløpige tittelen «Oljearbeidernes klimakamp», og vi har laget fire kort-videoer.
Fafos rolle: Camilla Houeland hadde en treårig postdoktor i WAGE, hvor hun var en del av fokusgruppestudien i Norge, ansvarlig for Nigeria-studien og hun bidro til WAGESTORIES. På Fafo fortsetter hun formidling fra forsknings- og dokumentarprosjektet
For mer informasjon, se prosjektets hjemmeside ved Universitetet i Oslo.
Forskere
-
Prosjektleder:
-
Universitetet i Oslo