Skip to main content


Forskningstema

Lokalt partssamarbeid

Samarbeidet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere på arbeidsplassene er et kjernepunkt i den norske arbeidslivsmodellen, og en sentral del i hovedavtalene inngått mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene. Begge parter har rettigheter og plikter, og samarbeidet bygger på felles ansvar for et rettferdig og produktivt arbeidsliv. Det dreier seg både om innflytelse for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsstokken som helhet. Partssamarbeidet handler blant annet om å inngå kompromisser til beste for virksomheten, for eksempel gjennom omstillinger og nedbemanninger, kompetanseheving og økt produktivitet. Dette arbeidet foregår både i formelle og uformelle fora.

Både kvaliteten og kvantiteten på partssamarbeidet varierer, noe som har vært tema i en rekke forskningsprosjekter. Eiernes rolle og plass i norsk arbeidsliv har også blitt et stadig viktigere tema. I privat sektor har Fafo hatt flere prosjekter knyttet til aksjelovens bestemmelser om ansattes representasjon i styret og bedriftsforsamling.

Et godt og effektivt partssamarbeid er avhengig av kompetente tillitsvalgte, og vi har i flere prosjekter rettet søkelyset mot tillitsvalgtes hverdag og hva som kan bidra til at flere velger å påta seg verv. For tiden har vi i oppdrag for Arbeids- og sosialdepartementet å lage en kunnskapsstatus for arbeidstakeres medvirkning og medbestemmelse i norsk arbeidsliv. Varsling om kritikkverdige forhold i arbeidslivet er et annet viktig område i Fafos forskning. Praktiseringen av varslerbestemmelsene avhenger av hva slags åpenhet og betingelser for ytringsfrihet som finnes på arbeidsplassene, samt hvordan samarbeidet mellom partene fungerer.


Aktive prosjekter

Seksuell trakassering i arbeidslivet
Fafo skal på oppdrag fra Bufdir undersøke hva slags tiltak som finnes for å forebygge og håndtere seksuell trakassering i ulike deler av norsk arbeidsliv.
En mikromodell for kompetanse? Barrierer og muligheter for lokalt partssamarbeid om kvalifisering
Suksessen til den norske «makromodellen» hviler på at relasjonen mellom partene sentralt er speilet i en «mikromodell» for partsamarbeid på bedriftsnivå. Det er ikke minst viktig for kompetansepolitikken, fordi arbeidsplassen er den viktigste læringsarenaen i arbeidslivet. Samtidig vet vi fra tidligere forskning at selv bransjer med gode tariffavtalte ordninger for etter- og videreutdanning, er motivasjon for og deltakelse i kompetansehevende tiltak ofte lav. Hvorfor er det slik?
Engasjerte og engasjerende arbeidsplasser: en partsbasert aktiveringspolitikk for unge

Hvordan kan arbeidsplasser – bestående av arbeidsgivere, ansatte og organisasjonsstrukturene disse befinner seg i – utformes for å legge til rette for vellykket inkludering av sårbare ungdommer som sliter med å få ordentlig fotfeste i arbeidsmarkedet?

Ledelsesbarometeret
Norsk arbeidsliv står overfor store utfordringer knyttet til blant annet mangel på arbeidskraft, digitalisering, rettferdig/grønn omstilling, migrasjon og flukt. Endringsprosessene er ikke nye, men treffer oss som samfunn og arbeidsliv med større kraft enn tidligere. Samtidig viser den økonomiske utviklingen at vi er inne i en såkalt «dyrtid». Spørsmål knyttet til virksomhets- og arbeidsorganisering, arbeidskraftstrategier, bruk av digitale og teknologiske verktøy, kompetanseutvikling større og mindre endringsprosesser (inkl. outsourcing) og arbeidsmiljø i vid forstand er bare noen eksempler på utfordringer som mange av Ledernes medlemmer erfarer og må håndtere. For å yte god bistand, ønsker Lederne å ta temperaturen på medlemmenes hverdag.
Insourcing av renhold i Forsvaret
Prosjektet skal følge tilbakeføringen av renholdet i Forsvaret, etter at dette ble outsourcet til privat sektor i 2014. Studien er en oppfølging av Fafo-rapport 2018:32, Når jobben settes ut på anbud.
SUNREM – bærekraftige fjerntliggende nordiske arbeidsmarkeder
SUNREM utforsker muligheter og utfordringer for bærekraftig deltakelse i arbeidsmarkedet i avsidesliggende områder i Norden, sett i lys av globale megatrender.
Nasjonal korrespondent for EUROFOUND

Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Omregulering av drosjemarkedet

Sammen med TØI skal Fafo kartlegge konsekvensene av omreguleringen av drosjemarkedet. Prosjektet er initert av TØI og Fafo, og finansiert av YTF, Norges Taxiforbund, LO og TØI.

LOs tillitsvalgtpanel
Tillitsvalgtpanelet ble opprettet i 2012. Det består av drøyt 3000 tillitsvalgte fra samtlige LO-forbund, som får spørsmål om forhold på arbeidsplassen og aktuelle temaer. Undersøkelsene administreres og gjennomføres av Fafo og finansieres av LO.

Fafo-publikasjoner

Artikler og bokkapitler

Fullførte prosjekter

Utredning av konsekvenser av ulike hovedtariffavtaler i staten

Siden 2016 har det vært to ulikelydende hovedtariffavtaler i staten. Prosjektet skal belyse konsekvenser av ulike hovedtariffavtaler i det statlige tariffområdet. Spesifikt skal vurderingene knytte seg til forholdet mellom sentral og lokal lønnsdannelse, hensynet til minstelønn, lavlønn og likelønn, ivaretakelse av fleksibilitet med hensyn til endringer og tilpasninger i arbeidsmarkedet, muligheten for å rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft, håndtering av de uorganiserte, og hensynet til ufravikelighet og likebehandling.

Fagforeninger, produktivitet og teknologi

I dette prosjektet ønsker vi å undersøke nærmere hvordan produktivitetsutviklingen i norske foretak henger sammen med teknologisk utvikling og endringer i partssamarbeidets styrke på mikronivå. Vi vil også studere hvordan den teknologiske utviklingen både påvirker og kan bli påvirket av fagforeninger.

Arbeidsforhold og tillitsvalgtrollen under covid-19 – styrke i krevende tider?

I 2020 har norsk arbeidsliv stått ovenfor større utfordringer enn på mange tiår. De fleste virksomheter har måttet gjøre større og mindre tilpasninger av driften. For medlemmene i Unios 13 forbund, har krisa slått ulikt ut. De som kunne, ble sendt på hjemmekontor. Arbeidstakere innenfor undervisning skulle mestre en digital hverdag nærmest over natta samtidig som at kontakt med elever/studenter og hjem skulle opprettholdes.

The Europeanisation of industrial relations through board level employee representation

Ansatte har rett til å velge representanter til styret i en rekke europeiske land. Denne retten gjelder både i selskaper og konserner.

Lokalt trepartssamarbeid i kommunene

Prosjektet skal sammenfatte foreliggende kunnskap om lokalt trepartssamarbeid fra utviklingsprosjekter Fafo tidligere har gjennomført i kommunesektoren.