Norsk skole er gjenstand for en rekke tiltak, både fra nasjonalt og lokalt nivå, som er ment å forbedre elevenes læring, læringsmiljø og psykososiale miljø. Evaluering av slike tiltak er viktig for å kunne vurdere om de virker etter intensjonen, og for å bygge opp en bred kunnskapsbase. Slik evaluering er knyttet både til implementeringen og utfallet av ulike tiltak. Bidrar de til bedre læring, og skaper de varig forbedring på den enkelte skole? Her er vi også opptatt av læreren som profesjonsutøver.
Arbeidsledighet og usikkerhet blant unge har økt i kjølvannet av den siste globale lavkonjunkturen. Anne Hege Strand er medforfatter av en empirisk basert analyse av den ujevne spredningen av unge mennesker som hverken er i jobb eller under utdanning eller opplæring (NEETs) i ulike regioner i Italia, Spania, Hellas og Kypros. Forfatterne fremhever at region i kombinasjon med kjønn, klasse, utdanning og økonomisk vekst er sentrale faktorer bak utviklingen i NEET.
En ny artikkel av Guri Tyldum og Jon Horgen Friberg i International Migration beskriver hvordan fattige tilreisende fra Romania skaffer seg tilgang til informasjon, lån og transporttjenester, tiggeplasser og trygge steder å sove, samt emosjonell og sosial støtte når de er i Oslo for å tigge.
Nå når hjemmekontor-tåka har letta, må vi nesten benytte anledningen til å presentere (nesten alle) våre nye fafoister! Mange av dem har rukket å være i epost-katalogen ei stund, men har først nå begynt å bli bedre kjent med Fafo-bygget i Borggata og forskerlivet vårt der.
Frivillige organisasjoner har fått en nøkkelrolle med å forebygge at personer mister sin frihet under press fra familien – og å bistå unge som bryter ut. To ferske Fafo-rapporter ser på hvordan denne hjelpen fungerer og kan bli bedre. Funnene ble debattert på et eget Fafo-seminar.