Forskningstema
Ny teknologi
Ny teknologi gjør det mulig å løse arbeidsoppgaver på bedre og mer effektive måter enn tidligere, men kan også endre verdikjeder, forretningsmodeller, kompetansebehov og maktforhold i arbeidslivet. Digitalisering og automatisering i industrien og plattformøkonomi, også kalt delingsøkonomi, er sentrale stikkord. En bekymring er knyttet til om mange arbeidsplasser vil gå tapt med denne utviklingen. En annen problemstilling er hvordan arbeidstakerne skal få god nok kompetanse til å takle nødvendige omstillinger.
At norsk næringsliv omstiller seg, er ikke noe nytt, og Fafo har gjennom mange år forsket på denne typen utviklingsprosesser. Professor Klaus Schwabs tanker om at vi nå står i starten av den fjerde industrielle revolusjonen og ILOs 100års-jubileum i 2019 tilegnet framtidens arbeidsliv, har bidratt til at forskning om hvilke endringer vi står overfor har fått ny interesse.
Fafo har flere prosjekter om fremtidens arbeidsliv, og vi leder et forskningsprosjekt om digitaliseringens konsekvenser for arbeidslivsmodellene i Norge, Sverige og USA. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Universitetet i Gøteborg, Michigan State University og MIT. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd. De nordiske landene samarbeider om prosjektet «Future of work», som ledes av Fafo og finansieres av Nordisk Ministerråd. Foruten ny teknologi tar studien for seg framvekst av nye ansettelsesformer og betydningen av en aldrende befolkning.
Aktive prosjekter
I dette prosjektet ønsker vi å undersøke nærmere hvordan produktivitetsutviklingen i norske foretak henger sammen med teknologisk utvikling og endringer i partssamarbeidets styrke på mikronivå. Vi vil også studere hvordan den teknologiske utviklingen både påvirker og kan bli påvirket av fagforeninger.
Fafo deltar i et større forskningsprosjekt kalt Skills2Capabilities som er finansiert gjennom EUs Horizon Europe program. Skills2Capabilities er et samarbeid mellom forskningsinstitusjoner i åtte europeiske land. Prosjektet dreier seg om hvordan kompetanseutviklingssystemene i europeiske land kan bli bedre til å utvikle relevant kompetanse og unngå kompetansegap i et arbeidsmarked preget av hyppigere endringer i teknologi og arbeidsformer
Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
I samarbeid med ledende forskere fra Universitetet i Gøteborg, Michigan State University og MIT vil vi gjennomføre komparative studier på tvers av ulike arbeidsmarkedsmodeller, bransjer og virksomheter.
Forskere
-
Kontaktperson:
Fafo-publikasjoner
Artikler og bokkapitler
Annen publisering
Fullførte prosjekter
Framtidens arbeidsmiljø: Arbeidsmiljøutfordringer ved digital arbeidsorganisering i ulike ansettelsesformer. Et konseptuelt rammeverk for nordiske tilsynsmyndigheter
En kartlegging av sourcingstrategier for IKT i fire statlige virksomheter og fire kommuner. Prosjektet er ment som første ledd i en undersøkelse om lKT-politikk i offentlig sektor, og skal identifisere noen av de sentrale drivkreftene og gi eksempler på hvordan fire statlige virksomheter og fire kommuner arbeider med å utvikle og de sentrale lKT-systemene i virksomheten og planlegge for framtiden.
Hvordan kan partssamarbeidet bidra til vellykkede digitaliseringsprosesser?
I dette prosjektet skal Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse (SØA) identifisere muligheter og flaskehalser for innovasjon og vekst i plattformøkonomien i Norden.
Major changes in technology, economic contexts, workforces, and the institutions of work have come in ebb and flow since well before the first industrial revolution in the 18th century. Yet, many argue that the changes we are currently facing are different, and that the rise of digitalized production will entirely transform our ways and views of work.
Formålet med prosjektet er å kartlegge og analysere aktører innenfor delingsøkonomien i Norge, og prosjektet vil særlig rette seg mot tjenester som innebærer formidling av arbeidskraft.
I dette prosjektet vil vi undersøke hvordan endringer i forbindelse med delingsøkonomien, alternativt formidlingsøkonomien, kan forventes å påvirke arbeidstakerrettigheter og arbeidsmarkedet i de nordiske landene.
Hovedformålet med prosjektet er å gi økt innsikt i informasjons- og kommunikasjonsteknologiens (IKT) rolle i samfunnsutviklingen. Prosessen skal danne grunnlag for økt forståelse og debatt om hvordan IKT kan bidra til verdiskapning og syselsetting, p roduktivitetsvekst, økt effektivitet, informasjons- og kunnskapstilgang, samt bedrede levekår. Oppdragsgiverne inviteres til å komme med innspill underveis i prosjektet.