Ny teknologi gjør det mulig å løse arbeidsoppgaver på bedre og mer effektive måter enn tidligere, men kan også endre verdikjeder, forretningsmodeller, kompetansebehov og maktforhold i arbeidslivet. Digitalisering og automatisering i industrien og plattformøkonomi, også kalt delingsøkonomi, er sentrale stikkord. En bekymring er knyttet til om mange arbeidsplasser vil gå tapt med denne utviklingen. En annen problemstilling er hvordan arbeidstakerne skal få god nok kompetanse til å takle nødvendige omstillinger.
At norsk næringsliv omstiller seg, er ikke noe nytt, og Fafo har gjennom mange år forsket på denne typen utviklingsprosesser. Professor Klaus Schwabs tanker om at vi nå står i starten av den fjerde industrielle revolusjonen og ILOs 100års-jubileum i 2019 tilegnet framtidens arbeidsliv, har bidratt til at forskning om hvilke endringer vi står overfor har fått ny interesse.
Fafo har flere prosjekter om fremtidens arbeidsliv, og vi leder et forskningsprosjekt om digitaliseringens konsekvenser for arbeidslivsmodellene i Norge, Sverige og USA. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Universitetet i Gøteborg, Michigan State University og MIT. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd. De nordiske landene samarbeider om prosjektet «Future of work», som ledes av Fafo og finansieres av Nordisk Ministerråd. Foruten ny teknologi tar studien for seg framvekst av nye ansettelsesformer og betydningen av en aldrende befolkning.