Fafos helserelaterte forskning fokuserer på sosiale dimensjoner av helseproblemer, inkludert ulikhet, sårbarhet, mestringsstrategier og tilpasning. Vårt mål er å fremme forskning av høy kvalitet og evalueringer for å forbedre og redusere ulikheter i folks helse og tilgang på helsetjenester. Vi har et særlig søkelys på marginaliserte grupper, deriblant populasjoner i konflikt og sårbare områder.
For å oppnå rettferdig helse kreves både et statlig ansvar og global kollektiv handling. Sosioøkonomisk ulikhet fører til ulik tilgang på mat, helsetjenester og andre offentlige tjenester. Dette igjen fører til forskjeller i helseutfall, som for eksempel sykdom, underernæring og for tidlig død. Helsesvikt kan oppstå direkte i forbindelse med konflikt eller katastrofe og mer indirekte som følge av dårligere tjenestetilbud.
Som sentrale drivere av sosioøkonomisk utvikling, har strategier for å fremme, beskytte og støtte optimal helse fått økende global oppmerksomhet. God helse og livskvalitet er en viktig del av FNs bærekraftsmål, både spesifikt i mål 3, og en underliggende forutsetning for oppnåelse av de andre målene, særlig mål 1 om fattigdom, mål 4 om utdanning, mål 5 om likestilling, mål 8 knyttet til anstendig arbeid og mål 10 om ulikhet.
Fafos forskningskompetanse innen folkehelse inkluderer blant annet dødelighetsberegninger, mor-barn helse, ernæring og matvaresikkerhet. Videre har Fafo forsket mye på folks tilgang på, rett til og bruk av ulike helsetjenester. Helsemoduler er en integrert del av Fafos levekårsundersøkelser, samt forskning knyttet til konflikt, katastrofer og miljøtilpasning. En sentral del av vårt arbeid på disse områdene er å utvikle indikatorer og målemetoder for å vurdere endringer i helse og ernæring på en mest mulig korrekt måte.
Yaw Opoku Agyei-Mensah, Theophilus Annan, Ragnhild Overå, Amy Atter, Anne Hatløy, Peter Andersen, Kojo Odei Obiri, Richard Stephen Ansong, Bhagya Janananda, Matilda Steiner-Asiedu & Marian Kjellevold
The processing, preparation, and cooking practices of small fish among poor Ghanaian householdsFreddy Bangelesa, Anne Hatløy, Branly Kilola Mbunga, Paulin B. Mutombo, Mwanack Kakule Matina, Pierre Z. Akilimali, Heiko Paeth, Mala Ali Mapatano
Is stunting in children under five associated with the state of vegetation in the Democratic Republic of the Congo?Lawrence King, Gábor Scheiring & Elias Nosrati
Deaths of Despair in Comparative PerspectiveDebritu Nane, Anne Hatløy & Bernt Lindtjørn
Barriers to Management of Moderate Acute Malnutrition Among Children Aged 6 to 59 Months in Damot Pulassa, Wolaita, South EthiopiaChristiane Horwood, Sphindile Mapumulo, Lyn Haskins, Vaughn John, Silondile Luthuli, Thorkild Tylleskär, Paulin Mutombo, Ingunn M. S. Engebretsen, Mala Ali Mapatano & Anne Hatløy
A North–South-South partnership in higher education to develop health research capacity in the Democratic Republic of the CongoAnne Hatløy, Silondile Luthuli, Vaughn John, Lyn Haskins, Sphindile Mapumulo, Paulin Mutombo, Thorkild Tylleskär, Ingunn M. S. Engebretsen, Christiane Horwood & Mala Ali Mapatano
‘I am not only beneficial to the community but to the entire country, I am trained as a researcher now’Debritu Nane, Anne Hatløy, Elazar Tadesse and Bernt Lindtjørn
Research protocol local ingredients-based supplementary food as an alternative to corn-soya blends plus for treating moderate acute malnutrition among children aged 6 to 59 months | 2019 | Open accessFengqing Chao, Danzhen You, Jon Pedersen, Lucia Hug, Leontine Alkema
National and regional under-5 mortality rate by economic status for low-income and middle-income countries: a systematic assessmentBruno Masquelier, Lucia Hug, David Sharrow, Danzhen You, Daniel Hogan, Kenneth Hill, Jing Liu, Jon Pedersen and Leontine Alkema
Global, regional, and national mortality trends in older children and young adolescents (5–14 years) from 1990 to 2016: an analysis of empirical dataPawan Acharya, Hallgeir Kismul, Mala Ali Mapatano & Anne Hatløy
Individual-and community-level determinants of child immunization in the Democratic Republic of Congo: A multilevel analysis | 2018 | Åpen tilgang / Open accessMarianne Sandsmark Morseth, Navnit Kaur Grewal, Ida Sophie Kaasa, Anne Hatløy, Ingrid Barikmo and Sigrun Henjum
Dietary diversity is related to socioeconomic status among adult Saharawi refugees living in Algeria | 2017 | Open accessHedda Flatø and Huafeng Zhang
Inequity in level of healthcare utilization before and after universal health coverage reforms in ChinaBumbangi NF, Muma JB, Choongo K, Mukanga M, Velu MR , Veldman F, Hatløy A , Mapatano MA
Occurrence and factors associated with aflatoxin contamination of raw peanuts from Lusaka district's markets, ZambiaKismul H, Hatløy, Andersen P, Mapatano M, Van den Broeck J and Molland KM (2015).
The social context of severe child malnutrition: a qualitative household case study from a rural area of the Democratic Republic of CongoBøås M and Hatløy A
Alcohol and drugs in post-war Sierra LeoneHallund J, Hatløy A, Benesi I and Thilsted SH
Snacks are important for fat and vitamin intakes among rural African women: a cross-sectional study from MalawiTorheim LE, Ouattara F, Diarra MM, Thiam FD, Barikmo I, Hatløy A and Oshaug A
Nutrition adequacy and dietary diversity in rural Mali: association and determinantsTorheim LE, Barikmo I, Parr C, Hatløy A, Ouatara F, Oshaug A
Validation of food variety as an indicator of diet quality assessed with a food frequency questionnaire for Western MaliTorheim LE, Barikmo I, Hatløy A, Ouattara F, Diarra M and Oshaug A
Validation of a quantitative food frequency questionnaire in Western Mali | 2001Hatløy A, Hallund J, Diarra MM and Oshaug A
Food variety scores, socio-economic status and nutritional status in urban and rural areas in Koutiala (Mali)Sampaio FS, von der Fehr FR, Arneberg P, Gigante DP, Hatløy A
A Risk factors for dental fluorosis in 6-11 year-old children living in rural areas of Paraiba – Brazil.Hatløy A, Torheim LE and Oshaug A
Food variety – a good indicator of nutritional adequacy? A case study from an urban area in Mali, West AfricaNordeide MB, Hatløy A, Følling M, Lie E and Oshaug A
Nutrient composition and nutritional importance of green leaves and wild food resources in an agricultural district, Koutiala, in Southern MaliOshaug A,Pedersen J, Diarra M, Ag Bendech M, Hatløy A
Problems and pitfalls in the use of estimated age in anthropometric measurements of children from 6 to 60 months of age: A case from MaliChristiane Horwood, Anne Hatløy and Mapatano Mala Ali
GROWNUT: Growing partnership for higher education and research in nutritional epidemiology in Democratic Republic of CongoAnne Hatløy, Malena Kyvik Martens & Svein Erik Stave
Matsystemer i norsk utviklingspolitikkTone Sommerfelt and Anne Hatløy
Children living and/or working in the streets of Georgia | 2018 | PDF in EnglishPDF in GeorgianAnne Hatløy, Tone Sommerfelt & Liv Elin Torheim
Ernæring - et sulteforet utviklingsfelt | 2017 | Last ned rapporten hos Redd Barna / Download from hereHedda Flatø
China’s Healthcare Reform: New leadership, new opportunities? | 2014