Vi forsker på arbeidslivsreguleringer, kollektiv organisering og individuell atferd i arbeidslivet – og analyserer vilkårene for endringer, så vel som virkningene av dem.
Sentrale spørsmål er:
En ny artikkel undersøker sammenhengen mellom organisasjonsgrad og lønnsulikhet innad i norske virksomheter observert i tidsperioden 2000-2018. Hovedfunnet er at økninger i organisasjonsgraden gir lavere lønnsforskjeller på arbeidsplassen, både på kort og lang sikt.
Arbeidsledighet og usikkerhet blant unge har økt i kjølvannet av den siste globale lavkonjunkturen. Anne Hege Strand er medforfatter av en empirisk basert analyse av den ujevne spredningen av unge mennesker som hverken er i jobb eller under utdanning eller opplæring (NEETs) i ulike regioner i Italia, Spania, Hellas og Kypros. Forfatterne fremhever at region i kombinasjon med kjønn, klasse, utdanning og økonomisk vekst er sentrale faktorer bak utviklingen i NEET.
Koronapandemien forandret situasjonen på arbeidsplassene nærmest over natta. Åtte av ti arbeidstakere ble berørt på én aller annen måte. Permitteringer, smitteverntiltak, manglende kontakt med medlemmer og arbeidsgiver preget hverdagen til mange tillitsvalgte. I denne rapporten har vi samlet tillitsvalgtes erfaringer gjennom pandemien.
Ansattes rett til medvirkning og medbestemmelse er et sentralt element i den nordiske arbeidslivsmodellen. Rettighetene utøves både gjennom tillitsvalgte og verneombud, såkalt representativ deltakelse så vel som direkte av den enkelte ansatte gjennom individuell deltakelse. I denne artikkelen er det den representativ deltakelsen i norske bedrifter i privat sektor som studeres, og om det har betydning hvordan slik deltakelse organiseres: Er tillitsvalgtes vurdering av innflytelse på bedriftsnivå avhengig av om møtene med ledelsen er formelle eller uformelle?