Vi forsker på arbeidslivsreguleringer, kollektiv organisering og individuell atferd i arbeidslivet – og analyserer vilkårene for endringer, så vel som virkningene av dem.
Sentrale spørsmål er:
Dette er sluttrapporten fra Fagarbeiderprosjektet, som Fafo og NIFU har gjennomført i perioden 2017–2020 på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.
Forskerne finner at faglærtes kompetanse blir vurdert som relevant, men det er store forskjeller i hvorvidt fagbrevet er en foretrukket kvalifikasjon innenfor det arbeidsområdet som den faglærte går inn i. Eksempelvis kan tilgangen til faste stillinger og heltidsarbeid være dårlig innen enkelte fagområder.
Gir tid og ressurser til å forske grundig på koronapandemiens effekter på den nordiske modellen, samt livsløpene til barn av innvandrere.
Denne rapporten tar for seg partsamarbeid og arbeidstakerorganisering i Samfunnsbedriftene (tidligere KS Bedrift), basert på en spørreundersøkelse blant medlemsbedrifter og analyse av registerdata. Gjennomgangen viser at organisasjonsgraden blant arbeidstakerne er høy, anslagsvis 73 prosent, noe lavere enn i offentlig forvaltning, men høyere enn i offentlige eide virksomheter for øvrig. Partssamarbeidet er formalisert i et flertall av virksomhetene, og blir sett på som fungerende og verdifullt blant en majoritet av lederne. Forfattere: Kristine Nergaard og Jørgen Svalund.
Er arbeidsretten i de nordiske landene klar for framtidas arbeidsliv? Ny teknologi og nye arbeidsformer setter allerede etablerte strukturer under press, men ekspertene mener det er lys i tunnelen, skriver Arbeidslivetinorden.org. Artikkelen er basert på blant andre Marianne Jenum Hotvedts innlegg på en konferanse bygd på det Fafo-ledede prosjektet Nordic Future of Work.