Kinas utfordringer i apens år
Fafo-frokost Fafo, Borggata 2B, Oslo Onsdag 10. februar 2016, kl. 08:30–09:45 onsdag, 10 februar 2016

Den 8. februar går Kina inn i apens år. Utfordringene er mange for et av verdens viktigste land: Den økonomiske veksten i 2015 var den laveste på 25 år, kritikere av Xi Jinpings regime har vanskeligere kår, miljøproblemene er mer synlige og forholdet til nabolandene og USA er fortsatt en stor utfordring. Hva bør vi her hjemme følge med på for å forstå utviklingen?

Presentasjoner kan lastes ned fra seminarets nettside.

__________________

Kina må igjennom knallharde økonomiske omstillinger. Et viktig spørsmål er hva som skjer når den «sosiale kontrakten» mellom partiet og befolkningen, der økonomisk vekst ble gitt i bytte for støtte, utfordres. Hvilke konsekvenser har endringer i velferdspolitikken, kampen mot korrupsjon, avviklingen av ettbarnspolitikken og Xis rolle som sterk leder?

I tillegg så vi nærmere på utviklingen innenfor fire spesifikke områder:

 

Program

Velkommen ved Tone Fløtten, Fafo

Innledning ved Kristin Dalen og Jon Pedersen, Fafo. Presentasjon (pdf)
 
Innlegg ved
Mette Halskov Hansen, UiO
Chen Wei, LO. Presentasjon (pdf)
Cecilie Figenschou Bakke, SMR-UiO
Jo Inge Bekkevold, IFS

Paneldebatt og spørsmål fra salen

Møteleder: Jon M. Hippe, Fafo

 

Fafo i Kina

Fafo har drevet forskningsaktiviteter i Kina siden 1994, og har utviklet et nært samarbeid med kinesiske institusjoner. Fafos forskning i Kina konsentrerer seg om velferd, fordeling, sårbarhet og sosial bærekraft, med spesiell vekt på konsekvenser av sosial og økonomisk endring for folks hverdag. Fafo er også engasjert i politiske analyser og i dialoger med kinesiske myndigheter og forskere. Fafo har et regionkontor i Beijing. Les mer om Fafos forskning i Kina (engelsk)

På programmet

Mette Halskov Hansen Chen Wei Cecilie Figenschou Bakke Jo Inge Bekkevold Tone Fløtten Kristin Dalen