Skip to main content


Forskningstema

Lønns- og arbeidsvilkår

Historisk sett har norsk arbeidsliv vært kjennetegnet av små lønnsforskjeller og relativt gode arbeidsvilkår. Arbeidslivets parter og reguleringsmekanismer i form av tariffavtaler og medbestemmelse, samt myndighetenes bidrag gjennom lovverk og som sentral aktør i trepartssamarbeidet har vært med på å sikre det.

Samtidig er norsk arbeidsliv i endring og som i de fleste europeiske land har lønnsforskjellene økt. Nye bedriftstyper, produksjonsmetoder, internasjonale verdikjeder og arbeidsdeling, nye tjenester og produkter har og vil påvirke betingelsene som norske lønnstakere jobber under – og avkastningen de får av sitt arbeid. Videre spiller politiske reguleringsmekanismer inn, herunder fri flyt av arbeidskraft innenfor EØS-området – og hvordan man nasjonalt blant annet har tatt i bruk allmenngjøring av lønnsbestemmelsene i tariffavtalene.

Lønns og arbeidsbetingelser for arbeidstakerne i det norske arbeidsmarkedet har alltid vært et sentralt område i Fafos forskning. Denne forskningen omfatter alt fra registerbaserte dataanalyser knyttet til lønn, lønnsutvikling og lønnsspredning, til kvantitative og kvalitative studier av organisering og regulering av arbeidstid og tilknytningsformer. Videre ligger helse, miljø og sikkerhet (HMS) som et sentralt element i forskningen. Kontroll og overvåkning av arbeidstakere, varsling, vold og trusler på arbeidsplassene, seksuell trakassering er områder hvor Fafo har bred kompetanse.


Aktive prosjekter

Klimaendringer og arbeid
Hvordan påvirker klimaendringene arbeid i Norge? Dette forskningsprosjektet skal gi et innblikk i hvordan klimaendringer har berørt, eller kan komme til å berøre, arbeidslivet generelt og arbeidstakere spesielt.
Fagskoleutdanning for helsefagarbeidere: Tilrettelegging for videreutdanning og muligheter for karriereutvikling
Dette prosjektet utforsker hvordan arbeidsgivere leger til rette for at helsefagarbeidere kan ta videreutdanning, og i hvilken grad fagskoleutdanningen fører til at helsefagarbeidere får nye oppgaver, roller og/eller økt lønn.
Oppfølgingsundersøkelse om seksuell trakassering på kulturfeltet
Fafo skal gjøre en oppfølgingsundersøkelse om seksuell trakassering i kultursektoren. Undersøkelsen er basert på en tilsvarende undersøkelse som ble gjort i 2018.
Utvidelse av avtaledekningen - en sammenligning av europeiske modeller
Prosjektet vil gi en oversikt over ulike europeiske lands modeller for å utvide tariffavtaledekningen og minstelønnsgulv.
Arbeidstakeres rett til å koble fra
Det overordnede formålet med prosjektet er å samle kunnskap om situasjonen i det norske arbeidslivet når det gjelder arbeidstakeres rett til å koble fra (the right to disconnect).
LOFU 2024: Undersøkelse om seksuell trakassering og betydningen av arbeidsmiljø
Undersøkelse av seksuell trakassering blant medlemmer i privat sektor i noen av LOs forbund. Undersøkelsen skal kartlegge omfanget av seksuell trakassering og hvilken betydning ulikheter i arbeidsmiljø kan ha nå godt og vel seks år etter #Metoo-kampanjen.
Lønnsdannelse og fagforeninger, monopol og monopsoni
Prosjektet skal studere lønnsdannelsen i mikro, og består av to delprosjekter.
Gråsoner mellom å være selvstendig oppdragstaker og arbeidstaker
Prosjektet omhandler gråsoner mellom å være selvstendig oppdragstaker og arbeidstaker, med utgangspunkt i sjåfører i varebil-/ budbransjen.
Engasjerte og engasjerende arbeidsplasser: en partsbasert aktiveringspolitikk for unge

Hvordan kan arbeidsplasser – bestående av arbeidsgivere, ansatte og organisasjonsstrukturene disse befinner seg i – utformes for å legge til rette for vellykket inkludering av sårbare ungdommer som sliter med å få ordentlig fotfeste i arbeidsmarkedet?

Heltidspotten
Heltidspotten er et utviklingsprogram for utprøving av tiltak i arbeidlivet der målet er å etablere flere heltidsstillinger. Programmet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Evalueringen gjennomføres av Fafo, SØA og Framlent.
Oppdatert status for bruk og omfang av arbeid gjennom digitale plattformer
Formålet med prosjektet er å styrke kunnskapen om bruk, omfang, aktørene og karakteren av plattformarbeid i det norske arbeidslivet, og hvordan dette har utviklet seg siden 2017.
Ledelsesbarometeret
Norsk arbeidsliv står overfor store utfordringer knyttet til blant annet mangel på arbeidskraft, digitalisering, rettferdig/grønn omstilling, migrasjon og flukt. Endringsprosessene er ikke nye, men treffer oss som samfunn og arbeidsliv med større kraft enn tidligere. Samtidig viser den økonomiske utviklingen at vi er inne i en såkalt «dyrtid». Spørsmål knyttet til virksomhets- og arbeidsorganisering, arbeidskraftstrategier, bruk av digitale og teknologiske verktøy, kompetanseutvikling større og mindre endringsprosesser (inkl. outsourcing) og arbeidsmiljø i vid forstand er bare noen eksempler på utfordringer som mange av Ledernes medlemmer erfarer og må håndtere. For å yte god bistand, ønsker Lederne å ta temperaturen på medlemmenes hverdag.
Insourcing av renhold i Forsvaret
Prosjektet skal følge tilbakeføringen av renholdet i Forsvaret, etter at dette ble outsourcet til privat sektor i 2014. Studien er en oppfølging av Fafo-rapport 2018:32, Når jobben settes ut på anbud.
SUNREM – bærekraftige fjerntliggende nordiske arbeidsmarkeder
SUNREM utforsker muligheter og utfordringer for bærekraftig deltakelse i arbeidsmarkedet i avsidesliggende områder i Norden, sett i lys av globale megatrender.
Bonus, tariffavtale eller begge deler?

Prosjektet vil undersøke utbredelsen av bonus i utvalgte næringer i privat sektor, og særlig knytte bonusbruk til hvorvidt virksomheten er part i en tariffavtale.

Følgeevaluering av nye bestemmelser om innleie fra bemanningsforetak

Regjeringen har lagt fram forslag til endringer i regelverket for inn- og utleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak. Formålet med prosjektet er å kartlegge virkningene av de nye bestemmelsene og vurdere hvilke konsekvenser endringene får for arbeidstakere, virksomheter, på arbeidsmarkedet og for samfunnet i stort. Prosjektet utføres i et samarbeid mellom Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse.

Ytringsfrihet, varsling og styringsrett i et komparativt perspektiv

For arbeidsgivere og virksomheter kan det være avgjørende at arbeidstakere varsler om kritikkverdige forhold, for eksempel for å unngå farlige situasjoner og ulykker. Likevel viser det seg å være risikabelt for arbeidstakere å si fra om bekymringer sine eller varsle. Ledere og eiere kan ha sterke interesser i å skjule informasjonen.

Nasjonal korrespondent for EUROFOUND

Eurofound er et treparts EU-organ som har som formål å produsere kunnskap som kan bidra til utvikling av arbeidslivs- og velferdspolitikk i EU-landene (i tillegg til Norge). Fafo er, i samarbeid med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), nasjonal korrespondent for Norge. Arbeidet finansieres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Arbeidsforhold i utelivsbransjen post korona

Utelivsbransjen var blant de hardest rammede av koronapandemien. I dette prosjektet vil si undersøke hvordan denne bransjen «gjenreises», og mulige virkninger for arbeidstakernes vilkår. Resultatene kan også ha en mer generell relevans for tjenestenæringene i privat sektor.

Ulikhetsbarometeret
Formålet med prosjektet er å analysere utviklingen i økonomisk og sosial ulikhet.
Omregulering av drosjemarkedet

Sammen med TØI skal Fafo kartlegge konsekvensene av omreguleringen av drosjemarkedet. Prosjektet er initert av TØI og Fafo, og finansiert av YTF, Norges Taxiforbund, LO og TØI.

Frilansere, selvstendig næringsdrivende og organisering av arbeid
På oppdrag fra Forskningsrådet skal Fafo i samarbeid med SNF (Samfunns- og næringslivsforskning, ved Norges Handelshøyskole - NHH) og Linköping Universitet undersøke organiseringen av arbeidet for frilansere og selvstendig næringsdrivende.
LOs tillitsvalgtpanel
Tillitsvalgtpanelet ble opprettet i 2012. Det består av drøyt 3000 tillitsvalgte fra samtlige LO-forbund, som får spørsmål om forhold på arbeidsplassen og aktuelle temaer. Undersøkelsene administreres og gjennomføres av Fafo og finansieres av LO.

Fafo-publikasjoner

Artikler og bokkapitler

Fullførte prosjekter

Litteraturstudie om ytringsfrihet
Målet med studien er å samle og systematisere kunnskap om ytringsbetingelser for norske arbeidstakere på tvers av sektorer, med en særlig vekt på høyt utdannede arbeidstakere. Denne litteraturgjennomgangen vil gi kunnskap om hva som fremmer og hemmer ytringsfriheten i ulike deler av arbeidslivet, og vil gjøre det enklere for Tekna å jobbe videre med dette temaet.
Fagskoleutdanning på nett: muligheter og begrensninger
Dette prosjektet utforsker mulighetene og utfordringene ved nettbasert fagskoleutdanning, med søkelys på tekniske fag samt helse- og velferdsfag.
Innleie av arbeidskraft – Trondheim
Kartlegging av innleie av arbeidskraft på byggeplasser i Trondheim høsten 2023. Rapportering av en kartlegging som er foretatt av flere fagforeninger innen bygg.
Kartlegging av bruken av bedriftsinterne aldersgrenser i privat sektor
Hovedformålet med oppdraget er å få oppdatert, deskriptiv informasjon om bruken av bedriftsinterne aldersgrenser i privat sektor etter 2016.
Evaluering av HMS-kort-ordningen

Samfunnsøkonomisk analyse og Fafo skal kartlegge erfaringer med HMS-kortordningen. Prosjektet skal belyse i hvilken grad HMS-kortordningen i bygg og anlegg, renhold og bilpleie, hjulskift og hjullagring bidrar til å redusere forekomsten av arbeidslivskriminalitet (a-krim) og sosial dumping, inkludert å kartlegge i hvilken utstrekning HMS-kortene er gjenstand for misbruk, foreslå eventuelle tiltak for å redusere forekomsten av misbruk, og styrke effektene HMS-kortordningene har for å redusere a-krim og sosial dumping.

Lønn i allmenngjorte bransjer 2022

Prosjektet skal kartlegge hvor mange som ligger under, på og over de allmenngjorte lønnssatsene i allmenngjorte bransjer. Datagrunnlaget er SSBs lønnsstatistikk for 2022. Resultatene skal sammenlignes med tilsvarende anslag for 2019-2021.

Omfang av arbeid utenom ordinær dagtid

Prosjektets hovedproblemstilling er å undersøke omfang av arbeid utenfor ordinær dagtid, det vil si arbeid på kveld, natt og helg. Kunnskapsbehovet beskrives som to-delt, dels en undersøkelse innen varehandel, dels en breddekartlegging

Frontfagsmodellen under press

Hva skal til for å bevare frontfaget?

Fagforeninger, produktivitet og teknologi

I dette prosjektet ønsker vi å undersøke nærmere hvordan produktivitetsutviklingen i norske foretak henger sammen med teknologisk utvikling og endringer i partssamarbeidets styrke på mikronivå. Vi vil også studere hvordan den teknologiske utviklingen både påvirker og kan bli påvirket av fagforeninger.

Kartlegging av hjemleveringsbransjen

I dette prosjektet kombinerer vi kvantitative og kvalitative metoder for å kartlegge hjemleveringsbransjen. Vi utarbeider en oversikt over de største bedriftene, omfanget av innleie, selvstendig næringsdrivende og ansatte, og lønn og arbeidsvilkår.

Bemanningsplaner med redusert vikarbehov

Forskningsprosjekt om helse- og omsorgssektoren tar fraværsprediksjon inn i bemanningsplanene slik at behovet for å leie inn ekstravakter reduseres til et minimum. Målet med slike bemanningsplaner er å sikre kontinuitet i tjenestene ved å kunne benytte fast ansatte med riktig kompetanse og høy tilstedeværelse. Prosjektet vil vi dokumentere hvor langt kommuner og helseforetak har kommet, og hvilke erfaringer de har med turnuser som kan redusere bruken av vikarer når fast ansatte har fravær. Metode: Kvalitative intervjuer ved seks tjenestesteder og survey til ledere.

Makt og menneskeverd i det digitale arbeidslivet

I dette prosjektet drøfter vi spørsmål knyttet til digitalisering og ansattes personvern, og i hvilken grad tillitsvalgte involveres når virksomhetene innfører ny digital teknologi som kan bidra til økt kontroll og overvåking av ansatte. Spørsmålene er sett i lys av regelverket på området., og med vekt på reglene om tillitsvalgtes medvirkning i arbeidsmiljøloven og hovedavtalene.

Oppgavedeling og kompetanseutnyttelse i helse- og omsorgssektoren
Prosjektet skal kartlegge kommunenes og sykehusene erfaringer med oppgavedeling og bedre utnyttelse av ulike yrkesgruppers kompetanse, nærmere bestemt helsefagarbeidere, helsesekretærer, vernepleiere og portører.
Sammenligning av ulike lands håndhevingssystemer

Formålet med prosjektet er å bidra til mer kunnskap om hvordan ulike lands modeller for å håndheve arbeidsrettslige reguleringerer er bygget opp og hvordan de fungerer. Dette skal gjøres gjennom å beskrive og sammenligne de nasjonale modellene i ulike europeiske land. Prosjektet er ledet av britiske Resolution Foundation og resultatene av prosjektet skal bidra til en større forståelse av hvordan en alternativ håndhevingsmodell kan se ut i Storbritania.

Arbeidstilsynets rolle for å sikre et godt arbeidsmiljø

Dette prosjektet vil dokumentere rollen til og arbeidsformene i Arbeidstilsynet. Videre vil vi utrede aktiviteter til interne og eksterne forebyggende tjenester som støtter etterlevelse og fremmer HMS, og til slutt beskriver vi samspillet mellom disse to

Vikarbruk i helse- og omsorgssektoren

Beskriver omfang, kostnader, begrunnelser og effekter av ulike former for vikarbruk i de kommunale helse- og omsorgstjenestene og i spesialisthelsetjenesten.

Olje og gassomstilling i Nordsjøen (OGT)

OGT kartlegger muligheter for rettferdig omstilling, gjennom deltagende forskning med relevante interessentgruppe fra næringsliv, sivilsamfunn og myndigheter i Storbritannia, Danmark og Norge. Prosjektet ledes av Stockholm Environmental Institute (SEI) og Climate Strategies. 

Det norske forsknings-teamet, ledes for tiden av FNI i samarbeid med Fafo.

Erfaringer med ulike barnehagemodeller

Formålet med prosjektet er å få et bedre kunnskapsgrunnlag om gode måter og organsiere barnehverdagen på. Prosjektet skal utvikle typologier for ulik organsiering av barnehager.

Rettssikkerhet for personer med kombinasjonsinntekter

I dette prosjektet vil vi undersøke hvordan NAV sikrer forutsigbarhet og likebehandling i sin saksbehandling når de treffer vedtak på områder som de sjeldnere er i berøring med. Vi vil gjøre dette gjennom å bruke vedtak om sykepenger, pleiepenger og foreldrepenger til personer som kombinerer inntekt som arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende som case. Formålet er å belyse hvilke utfordringer som oppstår for veiledere og saksbehandlere i NAV i møtet med denne gruppen av brukere, i prosessen fra brukerens første kontakt med NAV til endelig vedtak fattes.

Bedre kjønnsbalanse i Hydros aluminiumsverk

Norsk Hydro ønsker en jevnere kjønnsbalanse blant sine ansatte, det vil si flere kvinnelig ansatte i sine aluminiumsverk/fabrikker. Det gjelder både blant operatører og ingeniører. Det skal utarbeides et kunnskapsgrunnlag som kan si noe om hva som er situasjonen nå, hva som er utfordringene og peke på mulige tiltak /tilrettelegging for å få til en jevnere kjønnsbalanse.

Lønn i allmenngjorte bransjer

Prosjektet skal kartlegge hvor mange som ligger under, på og over de allmenngjorte lønnssatsene i allmenngjorte bransjer. Datagrunnlaget er SSBs lønnsstatistikk for 2020.

Varig lavlønte – omfang og kjennetegn

Prosjektet skal, med utgangspunkt i lønnsstatistikk og registerdata, undersøke omfanget av og kjennetegn ved, de varig lavlønte i Norge. Nærmere bestemt skal det kartlegges egenskaper ved personene, jobbene deres, samt hvor i arbeidsmarkedet de befinner seg. Videre gjøres en økonometrisk analyse av hvorvidt de varig lavlønte var mer utsatt for å miste jobben enn andre grupper da koronakrisa traff Norge i 2020.

Lønnsutvikling i staten

Prosjektet skal undersøke lønnsutvikling blant utvalgte yrkesgrupper i staten i tidsperioden 2004–2019.

Lavlønte, tariffavtaler og normative virkninger

Prosjektet skal kartlegge hvorvidt det er enkelte virksomheter som har en høy andel lavlønte, eller om lavlønnsarbeid snarere er et næringsfenomen.

Evaluering av forsøk med økt grunnbemanning i barnehager i Oslo

Prosjektet er en en følgevaluering av to forsøk/tiltak som er igangsatt i noen utvalgte bydeler og barnehager i Oslo. De to forsøksordningene er et forsøk med en ekstra ressurspedagog som startet i 2019 og et forsøk med økt grunnbemanning som starter høsten 2021.

Evaluering av bestemmelsen om tredelt skift- og turnusarbeid

Prosjektet skal evaluere bestemmelsen om tredelt skift- og turnusarbeid som er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-4 (6).

Utbetaling av feriepenger
Arbeids- og sosialdepartementet ønsker gjennom dette oppdraget å undersøke hvor godt sikret arbeidstakeres feriepenger er, dersom virksomhetene den enkelte er ansatt i står i en usikker økonomisk situasjon.
Følgeforskning: Oslo kommunes heltidsforsøk

Følgeforske og bistå Oslo kommunes forsøk med nye turnuser og ressursenheter for å utvikle heltidskultur.

Kompetansebygging, bistand til utsatte og straffeforfølgelse av utnytting i arbeidslivet i Østersjøregionen

I dette prosjektet oppsummerer Fafo hvilke former menneskehandel i arbeidslivet tar i Norge i dag, og hva som er kjent om forholdet mellom rekrutteringspraksiser og tvangsarbeid og menneskehandel for arbeidsutnytting.

Velferdsordninger for selvstendige

Prosjektet som skal framskaffe mer kunnskap om velferdsordninger for selvstendige næringsdrivende, herunder om selvstendige i større grad bør få rett til inntektssikring enn i dag og hvordan det i så fall kan innrettes.

Kjønnsperspektiv i arbeidsmiljø og HMS-arbeidet

Unio har tatt initiativ til et pilotprosjekt for å undersøke om det er forskjeller i arbeidsmiljøutfordringer og HMS-arbeid i kvinnedominerte og mannsdominerte virksomheter. Vi ønsker vi å få mer kunnskap om kjønnsforskjeller i arbeidsmiljøutfordringer og det systematiske HMS-arbeidet i kommunal sektor. Vi vil undersøke to kvinnedominerte og en mannsdominert sektor i to kommuner.

Er utlysningspraksis i kommunene en barriere mot heltidskultur

Prosjektet skal undersøke prosessene som leder til stillingsutlysninger i helse- og omsorgssektoren i kommunene, særlig deltidsstillinger

Fagforbundets ungdomsbarometer

Fafo skal gjennomføre en undersøkelse blant et representativt utvalg av ungdom mellom 16 og 25 år. Målet er å få kunnskap om unges ambisjoner og meninger. Temaer er utdanning, yrkesvalg, holdninger til fagbevegelse og sentrale politiske spørsmål.

Kunnskapssammenfatning – heltidskultur

Kunnskapsoppsummering av forsknings- og erfaringsmateriale som foreligger på heltidskulturområdet.

ABE-reformen og kampen mot arbeidslivskriminalitet

Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE-reformen) som ble introdusert av Solbergregjeringen fra og med budsjettåret 2015, innebærer et årlig kutt i de statlige driftsbudsjettene. Har denne reformen hatt effekt på arbeidet mot arbeidslivskriminalitet i Norge?

Ansattes medvirkning ved NTNU

Prosjektet ser på ansattes opplevelse av medvirkning ved NTNU.

Digitalisering og partssamarbeid

Hvordan kan partssamarbeidet bidra til vellykkede digitaliseringsprosesser?

Ytringer og varsling sett fra et arbeidsgiverperspektiv
I dette prosjektet rettes oppmerksomheten mot ytringsfrihet og varsling i arbeidslivet, sett fra arbeidsgivers ståsted.
Renholdsbransjen i proffmarkedet – en kartlegging
Fafo og Samfunnsøkonomisk analyse skal gjennomføre en kartlegging av hvordan renholdsbransjen i proffmarkedet fungerer.
Deltid i sykehusene
I dette prosjektet skal vi undersøke svake og sterke sider ved tre tiltak som har som mål å rekruttere flere sykepleiere (og helsefagarbeidere) til heltidsstillinger i sykehusene.
Varebilmarkedet
Fafo skal i samarbeid med Samfunnsøkonomisk analyse kartlegge omfang og kjennetegn ved varebilmarkedet (nyttelast under 3,5 tonn). Kartleggingen omfatter konkurransesituasjonen mellom varebilmarkedet og det regulerte godstransportmarkedet.
Arbeidslivsundersøkelse blant ansatte med LHBT-identitet i Den norske kirke
Målet med denne studien er å fange opp hvorvidt ansatte med LHBT-bakgrunn i Den norske kirke utsettes for spesielle belastninger og utfordringer i utøvelse av sitt yrke.
Organisering i franchise og konsern
I dette prosjektet skal vi sammenlikne driftsformene franchise og konsern og se på hvilke rettslige og praktiske konsekvenser slike driftsformer har for arbeidstakernes situasjon. Utgangspunktet er at andre selskaper enn arbeidsgiver indirekte kan styre organisering av arbeidet.
Arbeidsintensitet blant radiografer
I dette prosjektet vil vi undersøke arbeidsintensiteten og -presset blant radiografer og hvorvidt disse faktorene oppleves å ha tiltatt de siste årene.
Hvordan har utviklingen i utelivsbransjen vært de siste fem årene?

I dette prosjektet skal utelivsbransjen kartlegges, blant annet for å se hva slags endringer som har skjedd siden forrige undersøkelse i 2014.

Arbeidstidsreduksjoner

På LO-kongressen i 2017 ble det gjort et vedtak om at LO skal utarbeide en plan for hvordan en kan gå videre med arbeidstidsreduksjoner. Planen skal bygge på erfaringer fra nasjonale og internasjonale forsøk i ulike bransjer og sektorer. Fafo skal utarbeide en kunnskapsoppdatering som kan brukes inn i LOs arbeid.

ABE-reformen - hvordan påvirker den statlige virksomheter?

Hvordan påvirker ABE-reformen statlige virksomheter? Hvilken betydning har reformen for arbeidshverdagen i virksomhetene?

Heltid og deltid i Fagforbundet
Prosjektet vil supplere studier i et utvalg kommuner med en landsdekkende kartlegging av ansatte og tillitsvalgtes begrunnelser for heltid-deltidsvalg, deres synspunkter på større stillingers effekter på tjenestekvalitet og arbeidsmiljø, og oppslutningen om regjeringens og partenes mål om å utvikle en heltidskultur.
Fleksibelt arbeid

I dette prosjektet skal Fafo levere en rapport til det tsjekkiske instituttet RILSA om fleksibelt arbeid i Norge. Rapporten skal brukes inn i et komparativt prosjekt om tematikken, som RILSA har for det tsjekkiske arbeids- og sosialdepartementet.

Evaluering av endringene i statens fleksitidsavtale
Retten til fleksitid er i Norge lovfestet gjennom arbeidsmiljøloven § 10-2 (3). I en europeisk sammenheng er Norge blant de landene med høyest andel arbeidstakere med fleksitid, og andelen er økende. Litt under halvparten av arbeidstakere oppgir å ha fleksitid.
Veterinærene og #metoo

Fafo skal gjennomføre en undersøkelse om seksuell trakassering blant medlemmer i Veterinærforeningen.

Vold og trusler om vold blant FOs medlemmer

I dette prosjektet skal Fafo framskaffe informasjon om omfanget av vold og trusler innenfor Fellesorganisasjonens grupper.

Utredning om forhandlingsansvaret for lærere

Utredningen skal redegjøre for bakgrunnen for overføringen av forhandlingsansvaret for lærerne fra staten til KS i 2004 og peke på strukturelle utviklingstrekk som har hatt betydning for forankringen av forhandlingsansvaret på arbeidsgiversiden.

Utredning om det kunst- og kulturfaglige organisasjonsområdet

Kreative yrker og yrker innen kunst og kultur er en raskt voksende del av de internasjonale arbeidsmarkedene.

Særtilsynenes tilsyn på arbeidsmiljøområdet

Prosjektet skal kartlegge hvordan Sjøfartsdirektoratet, Luftfartstilsynet og Jernbanetilsynet gjennomfører tilsyn på HMS-området og på arbeidstid.

Håndheving av reglene om adgang til midlertidig ansettelse og innleie fra bemanningsforetak

Det har de siste årene vært rettet oppmerksomhet mot ulike utfordringer og problemstillinger knyttet til midlertidige ansettelser og innleie av arbeidskraft fra bemanningsforetak.

Lønnsdannelsen i de skandinaviske landene
Lønnsdannelsen i de skandinaviske landene har mange likhetstrekk, men også noen forskjeller. I dette prosjektet skal vi kartlegge de ulike modellene, herunder likheter og forskjeller.
Seksuell trakassering blant medlemmer i Legeforeningen

Fafo skal bistå Legeforeningen i gjennomføring av og rapportering fra en undersøkelse om seksuell trakassering blant foreningens medlemmer.

Arbeidsforhold blant rumenske og bulgarske lastebilsjåfører i Norge

Fafo skal i samarbeid med Transportøkonomisk institutt kartlegge levekår og lønns- og arbeidsforhold blant rumenske og bulgarske lastebilsjåfører i Norge. TØI er prosjektleder, og sluttrapporten vil publiseres av dem.

Trakassering i arbeidslivet

Hensikten med prosjektet er å framskaffe kunnskap om forebygging og håndtering av seksuell trakassering og trakassering på bakgrunn av kjønn i hotell- og restaurantbransjen i Skandinavia.

Assistentenes stilling i oppvekstsektoren

Prosjektet er en kartlegging av status.

Arbeidsgiveres holdning til foreldrepermisjon
Tidligere forskning viser at forhold knyttet til arbeidslivet er viktige for hvorvidt ansatte ønsker å benytte seg av rettighetene til foreldrepermisjon.
The future of work: Opportunities and challenges for the Nordic models

Major changes in technology, economic contexts, workforces, and the institutions of work have come in ebb and flow since well before the first industrial revolution in the 18th century. Yet, many argue that the changes we are currently facing are different, and that the rise of digitalized production will entirely transform our ways and views of work.

Permitteringsliknende ordninger i andre land. En oversikt

Permitteringer er ett av flere virkemidler som kan brukes for å tilpasse arbeidsinnsatsen i en virksomhet til etterspørselen etter dens varer og tjenester.

Likestilt arbeidsliv

Prosjektet er en oppfølging av arbeidet Fafo gjorde med å utvikle en likestilling- og mangfoldstandard for virksomheter.

Arbeidstakermedvirkning i petroleumsvirksomhet og på store byggeplasser

Prosjektet skal utrede forutsetninger for og utfordringer med tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning på bedriftsnivå og i kontraktskjeder innen petroleum og på store byggeplasser i dagens arbeidsliv.

Endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser

I juli 2015 trådte nye bestemmelser om midlertidige ansettelser i kraft.

Teambasert styrermodell i Stokke kommune. En evaluering av erfaringer

Stokke kommune har utviklet og implementert en egen teamstruktur kalt «Nyskapende teamstruktur» for de kommunale barnehagene.

Verneombudsordning under press?

Hovedhensikten med dette prosjektet er å kartlegge verneombudenes rolle i komplekse prosjekter.

Delingsøkonomi – nordisk pilotstudie

I dette prosjektet vil vi undersøke hvordan endringer i forbindelse med delingsøkonomien, alternativt formidlingsøkonomien, kan forventes å påvirke arbeidstakerrettigheter og arbeidsmarkedet i de nordiske landene.

Seksuell trakassering i arbeidslivet

I dette prosjektet skal vi søke å kartlegge erfaringer med og oppfølging av seksuell trakassering blant medlemmer innen helse og sosial samt hotell og restaurant.

HMS-utfordringer ved alenearbeid

I 2016 gjennomførte Fafo et forprosjekt om HMS-utfordringer ved alenearbeid for ulike yrkesgrupper.

Arbeidsmiljøets betydning for fastholdelse av eldre arbeidstakere

Prosjektets formål er å sammenstille og utbre kjennskapen til den eksisterende kunnskapen om betydningen av arbeidsmiljøet - i samspill med andre faktorer - for fastholdelse av eldre arbeidstakere på arbeidsmarkedet i et komparativt perspektiv..

Kartlegging av brudd på arbeidstidsreguleringer

Kartlegge brudd på arbeidstidsreguleringene, hvilke bestemmelser i hvilke reguleringer som brytes og hva som er de viktigste årsakene til disse bruddene. Mandatet omfatter de samlede arbeidstidsreguleringene.

Deltidskarrierer i Norge – normaliseringens endepunkt? Kvinners valg av arbeidstid i et longitudinelt perspektiv

I dette prosjektet utforsker vi deltidsarbeidets nye realiteter og betydninger. Søkelyset rettes spesielt mot forholdet mellom «god og dårlig» deltid i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv.

Midlertidig arbeid: Blindgate eller springbrett til varig sysselsetting?

Målet med prosjektet er å studere hvordan midlertidige ansettelser påvirker folks jobbkarrierer og muligheter til skaffe seg fast arbeid. Prosjektet sammenligner Norge og Sverige.

Tilknytningsformer i arbeidslivet

Dette prosjektet består av to moduler: 1) Arbeidstakernes tilknytningsformer og 2) Virksomheters bruk av ulike typer tilknytningsformer og tjenesteleverandører.

Deltid blant kvinner med innvandrerbakgrunn
Arbeidstid blant innvandrede kvinner i Norge