Tone Fløtten er seniorforsker med doktorgrad i sosiologi og lang erfaring innenfor velferdsforskning. I sin forskning har Fløtten særlig konsentrert seg om fattigdom og ulikhet, den nordiske modellen og komparativ sosialpolitikk. Hun var daglig leder for Fafo fra 2015 til 2024, etterfulgt av Hanne C. Kavli.
I tillegg til forskning har Fløtten erfaring fra redaksjonsarbeid, utvalgsarbeid og styrearbeid. Fløtten var medlem av den norske Koronakommisjonen og den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen for barnefattigdom.
Tidligere har hun blant annet vært medlem i Strategic Advisory Board for Dansk Sosialforskning (SFI), sittet i divisjonsstyret for Vitenskap i Norges Forskningsråd, vært medlem og nestleder i styret til NIFU, vært leder for fakultetsstyret ved Fakultet for samfunnsfag, Høyskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) og vært medlem og nestleder av Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning.
Fløtten satt i Fordelingsutvalget og i det danske Ekspertudvalget om fattigdom og hun har vært leder av Norsk Sosiologforening.
Utdanning
Dr. polit., Universitetet i Oslo
Arbeidsområder
Aktive prosjekter
Prosjektet er en forskningsbasert evaluering av Sparebankstiftelsen SR-Banks satsning FOR ALLE! Evalueringen skal gi kunnskap om i hvilken grad gavemidler når målgruppen, og hva som eventuelt kjennetegner de prosjektene som har god måloppnåelse.
Prosjektet tar for seg urban barnefattigdom i Kroatia.
Fafo-publikasjoner
Artikler og bokkapitler
Fullførte prosjekter
Fafo og Institutt for samfunnsforskning undersøke hva som kjennetegner det norske matutdelingstilbudet.
Det siste året har de frivillige organisasjonene opplevd en markert økning i antall personer som søker hjelp til livsnødvendige forbruksgoder som mat og klær. I dette prosjektet skal vi undersøke utviklingen i bruk av Frelsesarmeens tilbud om matutdeling i tre norske byer. Gjennom registreringer, intervjuer med de som deler ut mat og intervjuer med de som står i matkø, ønsker vi å finne ut hvordan situasjonen har endret seg når det gjelder hvor mange som søker slik nødhjelp, samt hva som kjennetegner de som mottar hjelp
Prosjektet er modul 1 av en forskningsbasert evaluering av Sparebankstiftelsen SR-Banks satsning FOR ALLE! Evalueringen skal gi kunnskap om i hvilken grad gavemidler når målgruppen, og hva som eventuelt kjennetegner de prosjektene som har god måloppnåelse.
Hellas har store utfordringer med lav sysselsetting blant unge og kvinner Hensikten med prosjektet er å dokumentere og analysere situasjonen i det greske arbeidsmarkedet for å avdekke barrierer som påvirker unges og kvinners arbeidsmarkedsdeltakelse. Videre skal det foreslå virkemidler som kan bidra til økt sysselsetting blant unge, herunder hvilke grep som kan ta for å bryte kjønnsrelaterte barrierer.
Dette skal være en analyse av mulige politiske trender fram mot 2035, og konsekvensene av disse på NAVs områder. En av utfordringene er hvordan bevare et bærekraftig velferdssamfunn. Hvordan NAV er rustet som institusjon er også et sentralt spørsmål.
SAMAK har bedt Fafo utarbeide et perspektivnotat om hvilke trusler, utfordringer og muligheter den nordiske modellen kan stå overfor i kjølvannet av koronakrisa.
I 2015 presenterte Regjeringen en strategi for barn som lever i fattigdom, og det skal nå utarbeides en ny strategi. Fafo har fått i oppdrag å lage kunnskapsoppsummeringen til denne strategien. Her skal det oppsummeres hva man i dag vet om barn og unge i lavinntektsfamilier og hva man vet om tiltak som både lindrer konsekvensene av fattigdom under oppveksten, og som motvirker langsiktige negative konsekvenser for den enkelte og samfunnet. Oppsummeringen skal ta utgangspunkt i situasjonen til barn og unge i aldersgruppen 0-20 år.
Forprosjekt med hensikt å lage et kunnskapsgrunnlag om Norges handlingsrom innenfor EØS-avtalen, med særlig vekt på kommunal sektors oppgaver.
Prosjektet er en evaluering av tre konsepter som er iverksatt i forbindelse med Oslo kommunens levekårsprosjekt 2018–2019.
Denne evalueringen skal gi bedre kunnskap om tilskuddskommunenes arbeid mot barnefattigdom, samt hvordan denne tilskuddsordningen virker inn i arbeidet mot barnefattigdom.
Senter for studier av fattigdom, minstesikring og sosial integrasjon (Fami) var et forskningssamarbeid mellom Fafo og NOVA i perioden 2003-2009. Prosjektet drev sin egen nettside, fami.no, som nå er avsluttet.
Dersom du er interessert i mer informasjon om Fami-prosjektet, ta kontakt med Jon Lahlum.