Lavere oljepris og investeringer på sokkelen kan sammen med svak vekst i europeiske markeder føre til hardere tider for norsk økonomi og arbeidsliv. Hva vil dette bety for lønningene våre? Senter for lønnsdannelse inviterer til seminar om samspillet mellom lønnsdannelsen og finans- og pengepolitikken, 10. mars fra 14 til 16, i Fafos lokaler. Ragnar Nymoen (bildet) er møteleder.
Boka lanseres på et frokostseminar hos Institutt for samfunnsforskning (ISF) onsdag 4. mars. Globalisering, omstilling og konkurranse er stikkord som ofte brukes for å beskrive utviklingen av det norske arbeidslivet siden 1990-tallet. Et sentralt spørsmål er om finanskrise og arbeidsinnvandring har svekket de kollektive institusjonene i Norge. Boka, som er redigert av Harald Dale-Olsen, har bidrag fra Fafo-forskerne Jon Erik Dølvik, Tove Midtsundstad og Kristine Nergaard. Den gis ut av Gyldendal.
Fagbevegelsen har vært en maktfaktor i de fleste vestlige land gjennom et drøyt hundreår. I Norden har fagorganisasjonene og de sosialdemokratiske partiene i stor grad klart å sette sitt merke på utviklingen. Dagens velferdsstat kan betraktes som et resultat av at den samlede arbeiderbevegelsen erobret viktige maktbaser i etterkrigstiden. Dette skriver Kristine Nergaard i en ny artikkel, publisert i Samtiden 1-2015.