Nyheter

Hvordan følges innleide arbeidstakere i verfts- og petroleumsnæringen opp på helse-, miljø- og sikkerhetsområdet? Er risikoen annerledes for fast ansatte enn for innleide? Det er hovedtemaet i en ny rapport, som presenteres av forskere fra Fafo, NTNU og Safetec Nordic. På seminaret blir det også innlegg fra bedrifter i næringen, partene i arbeidslivet og tilsynsmyndighetene.  Seminaret holdes i Stavanger, og arrangeres av Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet. Rapporten publiseres på Fafos hjemmesider samme dag som seminaret.

Hva gjør kommunesektoren for å tiltrekke seg og rekruttere ungdom? Det er hovedspørsmålet i et nytt prosjekt på oppdrag fra KS. Leif Moland er prosjektleder, og vil utføre arbeidet sammen med Vidar Bakkeli og Erika Braanen Sterri. Forskerne skal også se på hva som kjennetegner den unge arbeidskraften som er på vei inn i arbeidslivet nå.

 

Hvordan få eldre arbeidstakere til å jobbe lengre? Fafo-forsker Åsmund Hermansen har undersøkt om ekstra ferie eller fridager har effekt på når eldre arbeidstakere går av med avtalefestet pensjon (AFP). Det viser seg at tilbud om mer fri reduserer uttak av AFP blant arbeidstakere i alderen 61 og 62 år. Artikkelen om dette temaet er publisert i Nordic Journal of Working Life Studies, og har tittelen ”Additional leave as the determinant of retirement timing – retaining older workers in Norway”.

Hvor bevisst eller ubevisst brukes språket i familier som snakker flere språk? Fafos forskningsleder, Jon Rogstad, skal sammen med Universitetet i Oslo samle kunnskap om en viktig side ved den økte mobiliteten i samfunnet. Prosjektet har fått tittelen "Språkpolitikk i flerspråklige transkulturelle familier", og handler om planlegging, praksis, lesing og skriving i hjemmene. * Les om prosjektet hos UiO

Fra årsskiftet overtok Tone Fløtten som ny daglig leder i Fafo. Hun har jobbet ved Fafo siden 1990, og har i denne perioden også vært instituttsjef og forskningssjef. Tidligere leder, Jon M. Hippe, har gått over i en forskerstilling ved Fafo.

Kan en respektabel kvinne reise bort alene, for å få et bedre liv? I artikkelen "Motherhood, agency and sacrifice in narratives on female migration for care work", (tilgjengelig online i Sociology fra desember 2014) diskuterer Fafo-forsker Guri Tyldum hvordan ideer om hva som er respektabel kvinnelighet former hvordan folk snakker om egne migrasjonsbeslutninger. I regioner der det er vanlig at kvinner reiser ut for å arbeide, finner vi ofte at kvinnemigrasjon er stigmatisert; kvinner som reiser ut anklages for å overlate barn og andre familiemedlemmer som trenger deres omsorg til seg selv. På grunn av dette velger mange kvinner å fremstille migrasjonsbeslutningen som et valg om å ofre seg for familiens beste, eller en situasjon der økonomiske faktorer gjorde at de ikke hadde noe valg. Mange vil være forsiktige med å snakke om positive erfaringer fra reisene. I forskningsprosjekter der deres rolle som mor vektlegges, er det en fare for at disse historiene om offer og lidelse reproduseres, og perspektiver der migrasjon er et ledd i kvinners aktive strategier for å få et bedre liv forsvinner. * Sammendrag

 

<<  240 241 242 243 244 [245