I en serie rapporter undersøker Fafo hvordan barnehagelærere og styrere vurderer innhold, organisering, læringsutbytte og endring av praksis innen videreutdanningen. Hovedbildet i Fafos tredje undersøkelse, for 2020, er det samme som tidligere: De fleste som tar videreutdanning og lederutdanning, er godt eller svært godt fornøyde med studiet. Rapporten er utarbeidet av Ragnhild Steen Jensen, Mona Bråten og Jørgen Svalund.
‣ Les mer og last ned rapporten
‣ Forskningstema: Kompetanseutvikling på arbeidsplassen
Dette er første rapport i et prosjekt som skal kartlegge konsekvensene av omreguleringen av det norske drosjemarkedet som trådte i kraft 1. november, utført i samarbeid mellom Transportøkonomisk institutt (TØI) og Fafo. Her samler forskerne en oversikt over utviklingen fram mot omreguleringen, med vekt på blant annet organisering, tilbud og etterspørsel og lønns- og arbeidsvilkår. Fra Fafos side er Sigurd M. N. Oppegaard og Bjorn Dapi medforfattere.
‣ Les mer og last ned rapporten «Drosjer i Norge fram mot 2020»
‣ Forskningstema på Fafo: Lønns- og arbeidsvilkår
‣ Forskningstema: Ny teknologi
Det nordiske 0–24-prosjektet har vært et samarbeid mellom alle de nordiske land og selvstyrte områder om bedre oppfølging av utsatte barn og unge. Fafo har gjennomført en følgeevaluering av prosjektet. Et hovedpunkt i evalueringen er betydningen av å sette barn og unge i sentrum og ta deres perspektiv når man skaper og utvikler tjenester på oppvekstfeltet, og i oppfølging av barn og unge.
‣ Les mer og last ned rapporten (på engelsk): «Mind the gap!»
‣ EMU.dk: Artikkel om rapporten og intervju m/Inger Lise Skog Hansen
‣ Utdanningsdirektoratet om rapporten: «Kunnskap om bedre oppfølging av utsatte barn og unge»
‣ Forskningstema: Tjenester og tjenesteutvikling
Den 26. november skal forskerne presentere de endelige konklusjonene fra det nordiske forskningsprosjektet The Future of Work: Opportunities and challenges for the Nordic models.
Personer med utviklingshemming er trolig mer utsatt for seksuelle overgrep enn befolkningen for øvrig. Som ofre kan de likevel ha problemer med både å forstå og kommunisere overgrepet, slik at det kan få en rettslig behandling. Kanskje blir de heller ikke trodd. I denne Fafopodden diskuterer vi problematikken i anledning en ny bok om temaet.
Antallet organiserte medlemmer økte både blant arbeidstakerne og arbeidsgiverne målt mot 2018. I prosentandel av hele arbeidsmarkedet står likevel tallene først og fremst på stedet hvil. Omfanget av tariffavtaler fortsetter derimot å peke nedover. Flere tall og utviklingstrekk fra Kristine Nergaards ferske notat er samlet i en knippe artikler på Arbeidslivet.no.
‣ 2019: Like organisert arbeidsliv – men dalende tariffdekning
‣ Antall fagorganiserte og organisasjonsgrad i Norge
‣ Arbeidsgivernes medlemstall og organisasjonsgrad
‣ Hvor mange har tariffavtale i Norge?